ÜLEVAADE ⟩ USAs on põlengutesse mattunud üle miljoni hektari maastikku

Helena Eglit
, reporter
Copy
Autod liiguvad Californias Markleeville’is mööda Tamaracki põlengu leekidest.
Autod liiguvad Californias Markleeville’is mööda Tamaracki põlengu leekidest. Foto: Ty O'Neil / SOPA Images / ZUMA Press Wire / Scanpix

Ameerika Ühendriikides räsivad maastikupõlengud 13 osariiki: eilseks loendati kokku üle 35 000 tulekahju, neist 80 ulatuslikud, ning viimastest omakorda suurim lõõmab Oregoni osariigis, kus on hävinud suuruselt terve Los Angelese linna territooriumiga võrreldav ala.

Tulekahjud on USAs paljaks põletanud üle miljoni hektari maad, mida on märksa rohkem kui mullu samal ajal, kui tulest oli laastatud üle 730 000 hektari. Aastatel 2011–2020 on keskmine põlenud maa-ala suurus USAs jäänud 1,4 miljoni hektari juurde, teatas riiklik asutustevaheline tuletõrjekeskus (NIFC). Riiklik valmisolek on põlengutega seoses tõstetud kõrgeimale tasemele.

Varasematel aastatel pigem sügisel lõõmanud metsa- ja maastikutulekahjud algasid tänavu ebatavaliselt vara – juba 6. juulil. Viimastel kuudel on mitmed Ühendriikide osariigid kannatanud pikaldase põua ja kuumuse käes.

Suurimad põlengud laastavad praegu Idaho, Montana, Oregoni, Washingtoni ning California osariiki. Kustutustöödel osaleb ligi 20 000 tuletõrjujat ja abitöötajat.

Vaikse ookeani kaldal asuvat Oregoni räsib osariigi ajaloo ning Ühendriikide tänavu seni suurim tulekahju. Esimene põleng süttis seal juba pea kolm nädalat tagasi Wasco maakonnas Sunset Valleys.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles