Bezos jõudis miljardäride võidujooksus esimesena päriselt kosmosesse

Mariliis Kolk
, reporter-toimetaja
Copy
Õnnejoovastuses astronaute tervitasid maandumisel nende sõbrad ja perekond. Pildil sinistes ülikondades vasakult paremale Oliver Daemen, Jeff Bezos ja Wally Funk. 
Õnnejoovastuses astronaute tervitasid maandumisel nende sõbrad ja perekond. Pildil sinistes ülikondades vasakult paremale Oliver Daemen, Jeff Bezos ja Wally Funk. Foto: BLUE ORIGIN/AFP/SCANPIX

Eile, esimese kuureisi 52. aastapäeval, püstitati mitu kosmoserekordit: kosmose piirile jõudsid kõige vanem ja kõige noorem astronaut, 18-aastane hollandlane Oliver Daemen ja 82-aastane ameeriklanna Wally Funk.

Retke korraldanud miljardäri ja Amazoni asutaja Jeff Bezose lapsepõlveunistus täitus samal ajal üle ootuste: esiteks jõudis ta kosmosesse, teiseks jõudis ta sinna enne Briti ärimeest Ri­chard Bransonit, vähemalt mõnede kriteeriumide järgi. Branson tegi küll oma reisi varem, pooleteise nädala eest, kuid kuna tema jõudis vaid 85 kilomeetri kõrgusele, vaidlevad mõned kosmoseentusiastid, kas ta ikka käis n-ö päris kosmoses.

USA kosmoseagentuur NASA peab kosmose piiriks 80 kilomeetrit merepinnast, Rahvusvaheline Lennu­spordiföderatsioon tunnistab piirina aga hoopis Kármáni joont, mis on 100 kilomeetri kaugusel merepinnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles