ÜLEVAADE ⟩ Viiruse kõrval varjutavad Tokyo olümpiat poliitilised dilemmad

Stina Aava
, toimetaja
Copy
Olümpiamängude toimumisele vastu olevad inimesed pühapäeval meeleavaldusel Tokyos Akasaka palee juures, kus Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) president Thomas Bach osales Jaapani valitsuse korraldatud vastuvõtul. 
Olümpiamängude toimumisele vastu olevad inimesed pühapäeval meeleavaldusel Tokyos Akasaka palee juures, kus Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) president Thomas Bach osales Jaapani valitsuse korraldatud vastuvõtul. Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters/Scanpix

Seda, kui vastuolulised on kohe algavad Tokyo olümpiamängud, näitas ilmekalt nädalavahetusel korralduskomitee organiseeritud vastuvõtupidu: samal ajal kui 40 nimekat külalist, nende seas Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) president Thomas Bach, meeldivalt aega veetsid, kogunesid sajad protestijad politsei valvsa pilgu all nõudma mängude ärajätmist.

Jaapani pealinna sõidab lähinädalateks kokku umbes 11 000 olümpia- ja 4400 paraolümpia­sportlast koos 41 000 treeneri, kohtuniku ja ametnikuga. Kuna koroonaviirus levib Jaapanis siiani ning elanikest on vaktsineeritud vähesed, soovib enamik jaapanlasi, et Tokyo mängud ära jäetaks. Nõudele lisab käredust asjaolu, et juba on olümpiakülas tuvastatud esimesed nakatunud.

Lisaks teatas suursponsor Toyota sel nädalal, et ei lase eetrisse olümpiamängudega seotud telereklaame, kuna Jaapani avalikkuse heakskiit mängudele on napp. Kohaliku meedia hinnangul ei poolda suurvõistlust ligi kaks kolmandikku elanikkonnast. Toyota ei osale ka ülehomsel avatseremoonial ning teisteltki sponsoritelt eeldatakse samasugust käiku.

Peale viiruse levikuga seotud murede varjutavad olümpia toimumist ka pinnale kerkinud riikidevahelised poliitilised erimeelsused.

Üleeile teatas Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini kantselei, et tühistab riigipea visiidi Tokyosse. Algselt plaanis olnud tippkohtumine Jaapani peaministri Yoshihide Sugaga jääb ära, kuna Souli ja Tokyo kõnelused selle korraldamise üle luhtusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles