Vabaühendus: Macron oli Pegasuse nuhkvara võimalik sihtmärk

Copy
Prantsusmaa president Emmanuel Macron.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron. Foto: Ludovic Marin

Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni ja tema valitsuse kõrgete liikmete kasutatud telefoninumbrid olid potentsiaalsed sihtmärgid Pegasuse nuhkvarale, teatas teisipäeval telefoninumbrite nimekirja lekitanud vabaühendus.

«Me leidsime need numbrid, kuid ilmselgelt ei saanud teha Emmanuel Macroni telefoni tehnilist analüüsi määratlemaks, kas see oli pahavaraga nakatatud,» ütles ühenduse Forbidden Stories juht Laurent Richard telekanalile LCI.

«Kuid see näitab igal juhul, et eksisteeris huvi seda teha,» lisas ta.

«Kui see fakt kinnitust leiab, on see ilmselgelt väga tõsine,» lausus Macroni kantselei kõneisik.

Pariisis baseeruval meediaühendusel Forbidden Stories ja inimõigusorganisatsioonil Amnesty International oli algselt ligipääs lekitatud telefoninumbritele, mida nad seejärel jagasid teiste seas Washington Posti, Guardiani ja Le Monde'iga.

Mitu Lääne meediaväljaannet kirjutasid pühapäeval, et aktiviste, ajakirjanikke, ärijuhte ja poliitikuid üle maailma on läbi Iisraeli ettevõtte NSO nuhkvara jälgitud.

NSO Group sattus avalikkuse tähelepanu alla 2016. aastal, kui selgus, et Araabia Ühendemiraadid võisid kasutada selle nuhkvara ühe aktivisti tagant nuhkimiseks.

Leke puudutab enam kui 50 000 nutitelefoninumbrit, mis on seotud alates 2016. aastast NSO klientidele huvi pakkunud isikutega. Väljaannete järgi pole veel selge, kui paljud neist seadmetest olid tegelikult sihikul ning jälgimisel.

NSO eitab kuritarvitusi, nimetades kahtlustusi alusetuiks.

Rohkem kui 50 000 telefoninumbri seas oli ka Emmanuel Macroni number.

Prantsuse prokuratuur teatas teisipäeval, et on alustanud uurimist seoses väidetega, et Maroko luureteenistused kasutasid Iisraeli pahavara Pegasus Prantsuse ajakirjanike järele nuhkimiseks.

Juurdluses uuritakse kümmet erinevat väidet, sealhulgas andmekaitsereeglite rikkumine, ebaseaduslik ligipääs isiklikele elektroonikaseadmetele ja kuritegelik vandenõu.

Uuriva ajakirjanduse protaal Mediapart esitas hagi esmaspäeval ja ajaleht Le Canard Enchaîné plaanib teha sama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles