ÜLEVAADE ⟩ Saksamaa ja USA jõudsid Nord Stream 2 suhtes kokkuleppele

Helena Eglit
, reporter
Copy
Kokkuleppele eelnes Angela Merkeli visiit USAsse. Pildil Merkel koos Joe Bideniga 15. juulil Valges Majas pressikonverentsil. 
Kokkuleppele eelnes Angela Merkeli visiit USAsse. Pildil Merkel koos Joe Bideniga 15. juulil Valges Majas pressikonverentsil. Foto: SAUL LOEB/AFP/Scanpix

USA ja Saksamaa teatasid kokkuleppest, mis annab võimaluse lõpetada gaasitoru Nord Stream 2 ehitustööd Läänemeres aasta lõpuks.

«See on halb olukord ja halb torujuhe, kuid me peame aitama Ukrainat kaitsta ja ma tunnen, et me oleme teinud mõned märkimisväärsed sammud selles suunas,» ütles kokkuleppele jõudmisest teatanud USA asevälisminister Victoria Nuland AFP vahendusel eile õhtul senatis. Leppe üksikasju polnud Postimehe trükkiminekuks veel avaldatud.

Teadaolevalt loobuks USA kokkuleppe järgi vastuseisust projektile, Saksamaa aga nõustuks ähvardama Venemaad sanktsioonidega, juhul kui viimase energiapoliitika ohustab Ühendriikide liitlasi. Saksamaa ja Euroopa Liit tagaksid ühtlasi, et Euroopasse suunduv gaas jätkaks transiiti Ukraina kaudu, mis eeldab gaasitransiidi lepingu pikendamist Ukraina ja Venemaa vahel. Praegune leping lõpeb 2024. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles