USA ja Lõuna-Korea püüavad Põhja-Koread tuumakõnelustele saada

Copy
USA asevälisminister Wendy Sherman ja Lõuna-Korea välisminister Chung Eui-yong kohtumisel Soulis.
USA asevälisminister Wendy Sherman ja Lõuna-Korea välisminister Chung Eui-yong kohtumisel Soulis. Foto: Song Kyung-seok / POOL / Reuters / Scanpix

USA ja Lõuna-Korea otsustasid neljapäeval USA asevälisministri visiidi käigus astuda samme, et veenda Põhja-Korea juhtkonda naasma kõnelustele tuumaprogrammi üle.

Pyongyang on varem kinnitanud, et ei tee seda protestiks USA vaenulikkuse vastu.

USA asevälisminister Wendy Sherman viibis oma piirkondliku ringreisi käigus Soulis ning suundub sealt nädalavahetusel edasi Hiinasse. Shermanist saab kõrgeim USA ametiisik, kes on Hiinat külastanud alates president Joe Bideni võimuletulekut jaanuaris.

Sherman kohtus neljapäeval Lõuna-Korea välisministri Chung Eui-yongiga, et arutada Põhja-Koreaga seotud küsimusi, Souli ja Washingtoni liitlassuhteid ning muid regionaalseid teemasid.

Pooled otsustasid jätkata tihedaid konsultatsioone, et mõjutada Põhja-Koread tuumakõnelustele naasma.

Sellele järgnenud kohtumisel president Moon Jae-iniga ütles Sherman, et loodab Põhja-Korealt USA dialoogikutsele peatset vastust.

Ta lisas, et loodab pidada Põhja-Korea teemal sügavuti minevaid kõnelusi ka Hiina ametiisikutega, kui siirdub pühapäeval visiidile Hiina kirdeosas asuvasse Tianjini.

Hiina on endiselt Põhja-Korea peamine liitlane ja majanduslik abikäsi. Põhja-Korea juht Kim Jong-un ütles sel kuul varem, et suhteid Hiinaga on kavas pandeemia põhjustatud majandusšokist väljatuleku nimel edasi arendada.

USA juhitud tuumakõnelused Põhja-Koreaga on seisakus juba kaks ja pool aastat. Põhja-Korea põhiline tingimus on USA vaenuliku poliitika lõpetamine, mille all peetakse ilmselt silmas Washingtoni juhitud sanktsioone.

Eelmisel kuul ütles Kimi võimukas õde Kim Yo-jong, et USA ootused kõnelusi jätkata põhjustavad ameeriklastele veel suuremaid pettumusi.

Mõnede ekspertide arvates võib Põhja-Koread kõnelustele sundida üksnes see, kui pandeemia põhjustatud majandusraskused veel enam süvenevad.

Sherman kohtus ka Lõuna-Korea presidendi riikliku julgeolekujuhi Suh Hooniga, et arutada diplomaatia taaskäivitamise võimalusi USA ja Põhja-Korea vahel ning kõneluste lahtisulatamist kahe Korea vahel, teatas Lõuna-Korea presidendiamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles