Iisrael lõi Pegasuse nuhkvara uurimiseks komisjoni

Copy
Pildil kasutab inimene mobiiltelefoni Pegasuse loonud firma NSO peakorteri taustal Tel-Avivis.
Pildil kasutab inimene mobiiltelefoni Pegasuse loonud firma NSO peakorteri taustal Tel-Avivis. Foto: Jack Guez

Iisrael määras ametisse komisjoni, et uurida süüdistusi, mille järgi ettevõtte NSO Group nuhkvara Pegasust on kasutatud valedel eesmärkidel, teatas neljapäeval parlamendi välis- ja kaitsekomisjoni juht.

«Kaitsejuhid on määranud ametisse ülevaatekomisjoni, mis koosneb mitmest grupist,» ütles seadusandja Ram Ben Barak Armeeraadiole.

«Kui nad ülevaatusega ühele poole jõuavad, siis nõuame näha tulemusi ja hindame, kas meil on tarvis korrektuure teha,» ütles Iisraeli luureagentuuri Mossad endine asejuht.

Pegasust kahtlustatakse mitmes ajakirjanike, inimõigusaktivistide ja 14 riigipea järele luuramises.

Nende telefoninumbrid olid umbes 50 000 võimaliku sihtmärgi seas ühes Amnesty Internationalile ja Pariisis tegutsevale organisatsioonile lekkinud nimekirjas.

NSO teatel pole lekke näol tegemist sihtmärkide või võimalike sihtmärkidega.

NSO tegevjuhi Shalev Hulio sõnul oleks ta väga rõõmus juurdluse üle, et neil oleks võimalik oma reputatsiooni taastada.

Tema sõnul on aset leidnud katse mustata Iisraeli kübertööstust.

NSO teatel ekspordivad nad 45 riiki Iisraeli valitsuse heakskiidul. Hulio sõnul on nad nõus tagama läbipaistvust, kui valitsused nõuavad täiendavat informatsiooni.

Ben Baraki sõnul on Iisraeli prioriteediks vaadata üle litsentside andmise kord.

Pegasus on paljastanud mitu terrorirakukest, kuid kui seda kasutati valedel eesmärkidel või müüdi vastutustundetutele organitele, siis seda tuleb kontrollida, ütles ta.

Pegasus võimaldab mobiiltelefonidesse häkkimist ilma kasutaja teadmiseta, võimaldades lugeda kõiki sõnumeid, tuvastada kasutaja asukohta ja saada ligipääsu telefoni kaamerale ja mikrofonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles