ÜLEVAADE ⟩ Hiina keeldub laborilekke teooria edasisest uurimisest

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Maailma Terviseorganisatsiooni eksperdimeeskond tänavu veebruaris Wuhani viroloogialabori territooriumil. 
Maailma Terviseorganisatsiooni eksperdimeeskond tänavu veebruaris Wuhani viroloogialabori territooriumil. Foto: HECTOR RETAMAL/AFP/Scanpix

Peking teatas eile, et peab vastuvõetamatuks Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) mõtet korraldada Wuhanis jätku-uurimine SARS-CoV-2 pandeemia tekkepõhjuste väljaselgitamiseks.

Hiina riikliku tervishoiukomitee aseminister Zeng Yixin ütles, et oli üllatunud üleskutsest täiendava uurimismissiooni saatmiseks Hiinasse, eriti vastumeelt oli talle võimalus edasisest uurimisest Wuhani linna viroloogialaboris.

«Me ei saa nõustuda sellise viiruse päritolu uurimise plaaniga,» lausus Zeng pressikonverentsil, lisades, et laborilekke hüpotees on kuulujutt, mis käib vastu tervele mõistusele ja teadusele.

Kuigi WHO ja Hiina uurijate ühismeeskond järeldas pärast Wuhani linna korraldatud ekspeditsiooni oma märtsikuises raportis, et koroonaviiruse vallapääsemine Wuhani viroloogiainstituudi laborist on ebatõenäoline, on mõni teadlane avaldanud arvamust, et juurdlus oli liiga rutakas laborilekke hüpoteesi välistamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles