USA kritiseeris Hiinat vastuseisu eest WHO uurimisele

Copy
Valge Maja pressiesindaja Jen Psaki.
Valge Maja pressiesindaja Jen Psaki. Foto: Michael Brochstein

USA peab Hiina vastuseisu Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) uurimisele ohtlikuks ja vastutustundetuks, teatas neljapäeval Valge Maja pressiesindaja Jennifer Psaki.

«Peking pole nõus WHO teise etapi kavaga koroonaviiruse päritolu uurimiseks,» ütles varem päeval Hiina riikliku tervishoiukomitee aseminister Zeng Yixin.

Aseministri väitel sisaldab kava «formuleeringuid, mis ei austa teadust» ja Peking ei nõustu viiruse päritolu uuringute politiseerimisega.

«Nende seisukoht on vastutustundetu ja lausa ohtlik. Praegu pole aeg sellisteks erimeelsusteks,» ütles Psaki.

WHO teatas 16. juulil, et koroonaviiruse algupära uurimise teine etapp peaks hõlmama täiendavaid uuringuid Hiinas ja auditeid sealsetes laborites.

Wuhani riikliku bioohutuslabori direktor Yuan Zhiming kinnitas neljapäeval antud pressikonverentsil, et alates labori avamisest 2018. aastal pole seal ükski lekkejuhtum aset leidnud.

Hiinale on viimastel nädalatel osaks saanud WHO süüdistused, et ta ei jaganud uuringute esimese etapi ajal WHO-ga kõiki vajalikke algandmeid. WHO juht Tedros Adhanom Ghebreyesus on kutsunud Hiinat üles olema uuringute teisel etapil «läbipaistev, avatud ja koostööaldis».

Samal ajal on Hiina riigimeedias liikvele läinud alternatiivne versioon, mille järgi võis viirus lahti pääseda hoopis USA sõjaväelaborist Marylandis Fort Detrickis.

Hiina režiimitruu ajaleht Global Times teatas, et on kogunud Hiina veebikasutajatelt viis miljonit allkirja petitsioonile, kus nõutakse hoopis USA labori uurimist.

Samuti on Hiina tippametnikud levitanud teooriaid, mille järgi võis viirus riiki sattuda külmutatud toiduainetega.

Hiina suursaadik Venemaal Zhang Hanhui ütles eelmisel kolmapäeval toimunud pressikonverentsil, et viimasel ajal on viiruse algupära küsimuses kasvanud USA surve WHO peadirektorile.

Ta nimetas «naeruväärseks» seda, et viiruse päritoluga ei tegele mitte teadlased, vaid USA luure.

USA president Joe Biden andis mais eriteenistustele korralduse kolme kuu jooksul kindlaks teha, kas COVID-19 hakkas Hiinas algselt levima loomade kaudu või laborilekke tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles