Hiina president Xi külastab Tiibetit

BNS
Copy
Hiina president Xi Jinping
Hiina president Xi Jinping Foto: Pang Xinglei Via Www.imago-images.de

Hiina president Xi Jinping on harvaesineval visiidil Tiibetis, teatas Hiina riiklik ajakirjandus reedel.

Tiibeti ajaloos on iseseisvusperioodid sajandeid vaheldunud Hiina kontrolliga. Hiina väitel «vabastas» ta 1951. aastal Tiibeti rahumeelselt, tuues mahajäänud piirkonda kaasaegse taristu ja hariduse.

Tiibeti pagulased seevastu süüdistavad Hiina keskvalitsust usulises tagakiusamises ja tiibeti budistliku kultuuri hävitamises.

Suuremad rahutused puhkesid Tiibetis viimati 2008. aastal, kui Hiina kasvav surve ja kohaliku kultuuri tõrjumine oli paljud tiibetlased meeleheitele viinud.

Hiina riigitelevisioonis CCTV avaldatud ülesvõte näitas Xid punast vaipa mööda lennukist väljumas, kui teda tervitasid kohalikud tantsijad ja rahvariietes inimhulk Hiina lippudega.

Hiina juht külastab Tiibetit esmakordselt enam kui kolme aastakümne jooksul. Viimati tegi seda Jiang Zemin 1990. aastal.

Xi on varem Tiibetis käinud vaid kahel korral, 1998. aastal Fujiani provintsi parteijuhina ning 2011. aastal Hiina asepresidendina.

Ehkki Xi maandus Nyingchi Mainlingi lennuväljal Tiibeti kaguosas juba kolmapäeval, ilmus teade visiidi kohta alles kaks päeva hiljem.

CCTV sõnul siirdus Xi pärast «kaadriparteilaste, rahvahulkade ja kõigi rahvusrühmade palavat tervitust» Nyangi jõe sillale, et tutvuda kohalike jõgede keskkonnakaitsega.

International Campaign for Tibet kinnitas neljapäeval, et Tiibeti pealinnas Lhasas täheldati viimastel päevadel enne Xi visiiti Hiina julgeolekuametnike ebatavalist agarust, mille käigus blokeeriti teid ning kontrolliti palljusid üksikisikuid.

Xi suundus neljapäeval Nyingchi raudteejaama, kus tutvus Sichuani–Tiibeti raudtee ehitusega ja sõitis edasi Lhasasse.

Peking näeb arendusprojektides ning võimalikult paljude hiina asunike ja turistide Tiibetisse asumises vastukaalu sealsele traditsioonilisele kultuurile ning pagulusse sunnitud Tiibeti vaimse juhi dalai-laama mõjule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles