Briti seadusandjad: vanemate eurooplaste õigused on Brexiti järel ohus

Copy
Suurbritannia lipp ja Big Ben. Foto on illustratiivne.
Suurbritannia lipp ja Big Ben. Foto on illustratiivne. Foto: Justin Tallis / AFP / Scanpix

Suurbritannias elavad vanemad eurooplased on iseäranis haavatavad oma õiguste kaotamisele, kuna paljud neist ei ole taotlenud ametlikku Brexiti-järgset elamisluba, hoiatas reedel Briti parlamendi komisjon.

Lordide koja Euroopa küsimuste komisjon ütles raportis Briti ja Euroopa kodanike õiguste kohta Brexiti-järgsel ajastul, et vaid kaks protsenti ÜK elamislubade programmi taotlejatest olid üle 65-aastased.

Valitsus nõudis, et kõik Ühendkuningriigis enne 31. detsembrit 2020 elavad ELi kodanikud taotleksid endale uut immigratsioonistaatust.

Siseministeeriumisse laekus juuni lõpuks, mil tähtaeg kukkus, 5,5 miljonit taotlust.

Osa vaatlejaid kardavad, et tuhanded vanemad eurooplased on programmist kõrvale jäänud, sageli tehnoloogiliste probleemide tõttu, ja võivad tulevikus seista silmitsi immigratsioonireeglite jõustamisega.

«Me oleme mures madala taotluste osakaalu pärast vanemate ELi kodanike seas, kes on haavatavamad digitaalsele tõrjutusele,» teatas komisjon.

«Me kutsume valitsust selgitama, kas see jagab neid muresid ja kui jah, siis mis samme kavatsetakse võtta tagamaks, et üle 65-aastaseid toetatakse hiliste taotluste esitamisel.»

Lordid märkisid, et haavatavust võib olla teinud hullemaks isikliku toe ja teenuste puudumine koroonaviiruse pandeemia ajal.

Kodanikuõiguslased on korduvalt kritiseerinud valitsuse otsust keelduda praegust digitaalset süsteemi paberkujule üle kandmast.

Osa õiguslasi hoiatavad, et korduda võib niinimetatud Windrushi põlvkonna skandaal, kus võeti sihikule 1950.-60. aastatel Suurbritanniasse seaduslikult elama kolinud inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles