Taliban seab Afganistani rahu tingimuseks presidendi kõrvaldamise

Postimees
Copy
Afganistani julgeolekutöötajad ja nendega liidus võitlejad üleeile tulevahetuses Talibani liikmetega riigi põhjaosas asuva Jawzjani provintis pealinnas Shiberghanis. 
Afganistani julgeolekutöötajad ja nendega liidus võitlejad üleeile tulevahetuses Talibani liikmetega riigi põhjaosas asuva Jawzjani provintis pealinnas Shiberghanis. Foto: Kawa Basharat/Imago Images/Xinhua/Scanpix

Islamiühenduse Taliban väitel ei soovi nad Afganistanis täielikult võimu enda kätte haarata, kui ei näe võimalusi rahulepinguni jõudmiseks – seni, kuni ametisse saab kõigi konflikti osaliste heakskiiduga valitsus ning president Ashraf Ghani lahkub ametist.

«Tahan öelda selgelt, et me ei usu võimumonopoli, sest mitte ükski valitsus, kes [on püüdnud] varem Afganistanis võimu monopoliseerida, pole olnud edukas valitsus,» lausus usutluses uudisteagentuurile AP Talibani kõneisik ja valitsusega peetavate läbirääkimiste meeskonna liige Suhail Shaheen.

Samas välistas ta võimaluse, et Ghani jätkab riigipeana, nimetades teda sõjardiks ja süüdistades ebaseaduslike võtetega 2019. aasta valimistel endale võidu kindlustamises. Shaheeni väitel paneb Taliban relvad maha, kui läbirääkimiste tulemusel saab Kabulis ametisse uus valitsus ning Ghani on võimult läinud. President ise on korduvalt öelnud, et jääb ametisse, kuni toimuvad uued valimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles