Bulgaarias võib asuda valitsust moodustama uus eliidivastane partei

Copy
Bulgaaria uue eliidivastase partei Selline Rahvas on Olemas (ITN) liider Slavi Trifonov.
Bulgaaria uue eliidivastase partei Selline Rahvas on Olemas (ITN) liider Slavi Trifonov. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Bulgaaria president alustas reedel ülesmäge võitlust, juhtides läbirääkimisi uue valitsuse moodustamise üle, kuivõrd hiljutised erakorralised valimised andsid taas tulemuseks lõhestunud parlamendi.

Uus eliidivastane partei Selline Rahvas on Olemas (ITN) tuli napilt esikohale, lõigates kasu läinud aasta suurtest korruptsioonivastastest meeleavaldustest.

Kolmekordse peaministri Bojko Borissovi erakond GERB tuli napilt teiseks.

11. juulil peetud valimised järgnesid valimistele aprillis. Ei GERBil ega ühelgi teisel parteil pole parlamendis piisavalt kohti valitsuse moodustamiseks.

President Rumen Radev on ärgitanud erakondi leidma valitsuse moodustamiseks kompromissi.

«Me peame jätkama õigusriigi kindlustamist, tagama investoritele soodsa õigusliku raamistiku ja lahendama kohtureformi pakilised väljakutsed,» ütles Radev.

Radev annab järgmisel nädalal valitsuse moodustamise ülesande ilmselt ITNile, mida juhib laulja Slavi Trifonov.

Seni peab ITN läbirääkimisi kõigi parteidega peale oma vaenlase GERBi, et moodustada vähemusvalitsus, millel oleks olulistes küsimustes nagu korruptsioonitõrje ka teiste parteide toetus.

«Kui me seda toetust ei saa, tulevad ilmselt taas uued valimised,» ütles ITNi asepresident Toshko Jordanov.

Trifonov üllatus paljusid, kui teatas vahetult pärast valimisi, et tal on õigus valitsus moodustada, ja tuli lagedale ministrite nimekirjaga, millele ta nõudis teiste parteide toetust.

Nüüdseks on ta osa nimesid nimekirjast maha võtnud ja öelnud, et on avatud läbirääkimistele vähemusvalitsuse üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles