Amnesty nõuab moratooriumi Pegasuse nuhkvarale

Copy
Iisraeli ettevõtte NSO Group veebileht.
Iisraeli ettevõtte NSO Group veebileht. Foto: AFP/SCANPIX

Süüdistused, et valitsused on kasutanud Iisraeli firma nuhkvara ajakirjanike, aktivistide ja riigipeade järele luuramiseks, on toonud ilmsiks ülemaailmse inimõiguskriisi, ütles Amnesty International reedel ning nõudis moratooriumi nuhkvara müügile ja kasutamisele.

Amnesty hoiatab halvasti reguleeritud nuhkvaratööstuse laastava mõju eest inimõigustele kogu maailmas.

Iisraeli ettevõtte NSO Group nuhkvara Pegasus, mis võimaldab lülitada kasutaja teadmata sisse telefoni kaamera või mikrofoni ja nii andmeid koguda, sattus skandaalide keskmesse, kui inimõigusorganisatsioonidele lekitati nimekiri umbes 50 000 võimalikust sihtmägist.

Algselt oli lekitatud telefoninumbritele juurdepääs Prantsuse meediaühendusel Forbidden Stories ja Amnesty Internationalil, kes jagasid seda teiste seas Washington Posti, Guardiani ja Le Monde'iga.

Nimekirjas oli ka Prantsuse president Emmanuel Macron, kel tuli telefoni ja numbrit vahetada.

«See ei too ilmsiks üksnes ohtu ja kahju neile isikutele, kes on seadusvastaselt sihikule võetud, vaid sel on äärmiselt destabiliseerivad tagajärjed ka inimõigustele kogu maailmas ning digikeskkonna jugeolekule üldiselt,» ütles Amnesty peasekretär Agnès Callamard.

«See on ohtlik tööstus, mis on tegutsenud seaduslikkuse piiril juba liiga kaua, ja selle jätkumist ei saa lubada.»

Callamardi sõnul on vaja küberseiretööstuse tõhusamat reguleerimist ning inimõgusrikkumiste eest vastutusele võtmist.

Amnesty nõuab kohest moratooriumi seiretehnoloogia ekspordile, müügile, edastamisele ja kasutamisele, kuni ei ole inimõigustega arvestavat regulatiivset raamistikku.

Pegasuse nuhkvara abil jälgitavate nimekirjas oli vähemalt 180 ajakirjanikku, 600 poliitikut, 85 inimõigusaktivisti ja 65 firmajuhti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles