USA sulges saatkonna Damaskuses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järjest halvenev julgeolekuolukord Süürias tõi kaasa sealse USA saatkonna sulgemise.
Järjest halvenev julgeolekuolukord Süürias tõi kaasa sealse USA saatkonna sulgemise. Foto: SCANPIX

USA sulges esmaspäeval oma Süüria saatkonna ja tõi allesjäänud personali riigist ära halveneva julgeolekuolukorra tõttu, kuna Damaskus keeldus tegelemast saatkonna turvaprobleemidega, teatas USA välisministeerium.

Välisministeerium, kes hoiatas juba jaanuari lõpus, et sulgeb saatkonna, kui Süüria võimud selle turvaprobleeme ei lahenda, teatas saatkonna tegevuse sulgemisest ja kogu personali, sealhulgas suursaadik Robert Fordi äratoomisest.

«Esitasime koos mitme teise diplomaatilise missiooniga Süüria valitsusele oma mure seoses julgeolekualase olukorraga, kuid režiim ei reageerinud adekvaatselt,» ütles välisministeeriumi esindaja Victoria Nuland, kelle sõnul Ford säilitab oma positsiooni USA Süüria suursaadikuna ja jätkab koos oma meeskonnaga tööd Washingtonis.

 «Suursaadik Ford jätkab koos teiste kõrgete USA ametiisikutega kontakte Süüria opositsiooniga ja meie pingutusi võimu rahumeelse ülemineku toetuseks,» lisas Nuland.

Poola välisministeerium teatas, et võtab USA huvide Süürias esindamise ajutiselt üle. Ministeeriumi kohaselt võttis Washington palvet esitades arvesse «Poola-Ameerika suhete erilist olemust ja Poola positsiooni Lähis-Idas».

Lääneriigid on lubanud pärast Süüria-resolutsiooni vetostamist ÜRO Julgeolekunõukogus Venemaa ja Hiina poolt leida uusi võimalusi president Bashar al-Assadi valitsuse karistamiseks.

USA president Barack Obama lubas esmaspäeval kehtestada uusi sanktsioone ja suurendada survet Süüria presidendi Bashar al-Assadi valitsusele, kuid ütles, et kriisi on võimalik lahendada ka sõjalise sekkumiseta.

«Minu meelest on väga oluline üritada lahendada seda välise sõjalise sekkumiseta. Ja ma usun, et see on võimalik,» ütles Obama usutluses telekanalile NBC.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles