Põhja-Makedoonia eksametnikud mõisteti parlamendi ründamise eest vangi

Copy
Meeleavaldajad nõuavad Põhja-Makedoonia parlamendiründajate vabastamist.
Meeleavaldajad nõuavad Põhja-Makedoonia parlamendiründajate vabastamist. Foto: GEORGI LICOVSKI / EPA / SCANPIX

Põhja-Makedoonia endine parlamendispiiker, luurejuht ja kaks eksministrit mõisteti esmaspäeval kuueks aastaks vangi seoses 2017. aasta rünnakuga parlamendile.

Mitu seadusandjat, nende seas toonane opositsioonijuht Zoran Zaev, kes on nüüd riigi peaminister, peksti jõhkralt läbi, kui meeleavaldajad 27. aprillil 2017 parlamenti tungisid.

Meeleavaldajad, kes toetasid konservatiivsed VMRO-DPMNE erakonda, olid vastu Zaevi sotsiaaldemokraatide ja etniliste albaanlaste koalitsioonivalitsuse moodustamisele.

Kohtuotsuses öeldakse, et endine spiiker Trajko Veljanoski venitas sihilikult parlamendi istungit, samas kui kaks ministrit, Risto Spirovski ja Mile Janakieski, suhtlesid meeleavalduse juhtidega.

Kõik süüdimõistetud kuulusid VMRO-DPMNE erakonda.

Põhja-Makedoonia salateenistuse endine juht Vladimir Atanasovski mõisteti süüdi rahutuste korraldamises ja käsu andmises, et parlamendihoone juurde toodaks relvi täis auto.

«Nad korraldasid ja toetasid massirahutusi, mis kulmineerusid vägivaldse sisenemisega parlamenti,» ütles kohtunik Ile Trpkov.

Nelik mõisteti süüdi põhiseadusliku korra õõnestamises, kuid nad saavad otsuse veel edasi kaevata.

Süüdistused esitati ka endisele konservatiivist peaministrile Nikola Gruevskile, kes juhtis riiki aastail 2006-2016. Kohut tema üle aga ei mõistetud, kuna ta on põgenenud Ungarisse, kus talle anti asüüli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles