Iisraeli kaitseminister arutab Prantsusmaal Pegasuse nuhkvara skandaali

Copy
Iisraeli kaitseminister Benny Gantz.
Iisraeli kaitseminister Benny Gantz. Foto: AFP/SCANPIX

Iisraeli kaitseminister Benny Gantz kohtub sel nädalal Pariisis oma Prantsuse ametikaaslasega, et arutada skandaali Iisraelis toodetud nuhkvara Pegasus ümber.

Iisraeli kaitseministeeriumi teatel suundub Gantz kolmapäeval kohtumisele Prantsuse kaitseministri Florence Parlyga. Teemaks tulevad Liibanoni kriis, tuumakõnelused Iraaniga ja Pegasuse nuhkvara, millega võeti väidetavalt sihikule ka president Emmanuel Macron.

Inimõigusorganisatsioonid ja meediaväljaanded avaldasid hiljuti nimekirja üle 50 000 võimalikust sihtmärgist, kelle järele võidi Pegasusega nuhkida. Nuhkvara võimaldab telefoni kaamera või mikrofoni sisselülitamist ja andmete kogumist.

Amnesty International ja vabaühendus Forbidden Stories tegid nimekirja analüüsimisel ja avaldamisel koostööd väljaannetega Washington Post, The Guardian ja Le Monde.

Macron oli sunnitud oma telefoni ja telefoninumbrit vahetama.

Iisraeli ettevõttel NSO on nuhkvara eksportimiseks vaja Iisraeli kaitseministeeriumi luba.

Iisrael on loonud komitee firma tegevuse ja ekspordilubade andmise korra ülevaatamiseks.

Pegasuse võimalike sihtmärkide nimekirjas oli vähemalt 180 ajakirjanikku, 600 poliitikut, 85 inimõiguslast ja 65 äriliidrit.

NSO väidab, et selle nuhkvara on mõeldud ainult terrorismi ja kuritegevusega võitlemiseks. Tarkvara on firma teatel eksporditud 45 riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles