HRW süüdistab Iisraeli ja Hamasi mais toime pandud sõjakuritegudes

Copy
Iisraeli õhurünnakus pihta saanud maja Gazas.
Iisraeli õhurünnakus pihta saanud maja Gazas. Foto: Zumapress/Scanpix

Human Rights Watch (HRW) kinnitas täna, et nii Iisrael kui ka Gaza sektoris võimul olev Hamas panid maikuise konflikti käigus ilmselt toime sõjakuritegusid, millega tuleb tegelda rahvusvahelise uurimise raames.

Üksteist päeva väldanud konflikti ajal lasid Hamas ja teised Gazas tegutsevad palestiinlaste relvarühmitused Iisraeli suunas tuhandeid rakette, millele Iisrael vastas sadade õhurünnakutega.

HRW teatas teisipäeval avaldatud raportis, et uuris kolme Iisraeli rünnakut, milles «hukkus 62 Palestiina tsiviilisikut, ilma et läheduses olnuks selgeid sõjalisi sihtmärke». Järeldused tehti Gazas elavaid palestiinlasi küsitledes, analüüsides rünnakupaikadega seotud andmeid ning digipilte.

Vaatluse all oli 10. mai õhurünnak Beit Hanounile, 15. mai rünnak Al-Shati põgenikelaagrile ning 16. mail Gazat tabanud rünnakuseeria. Lisaks tõdetakse, et ka teised konflikti ajal toimunud Iisraeli rünnakud oli tõenäoliselt ebaseaduslikud.

HRW osutab samuti Palestiina võitlejate «valimatutele» raketirünnakutele Iisraeli tsiviilelanike vastu, millega tegeleb sügavuti juba järgmine raport.

Inimõigusrühmitus jõuab järeldusele, et Iisraeli ja Palestiina rünnakud «rikkusid sõjaseadusi ja kujutavad endast ilmselt sõjakuritegusid».

Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) prokurör teatas märtsis, et alustab uurimist seoses olukorraga Iisraeli okupeeritud aladel. See uurimine keskendub peamiselt 2014. aasta Gaza sõjale. kuid käsitleb ka Palestiina meeleavaldajate surmasid alates 2018. aastast.

ICC teatas mais, et võtab lisaks vaatluse alla äsjase konflikti.

«Iisraeli võimude järjekindel soovimatus väidetavaid sõjaroimi tõsiselt uurida, samuti Palestiina jõudude raketirünnakud Iisraeli elupiirkondadele, kinnitavad Rahvusvahelise Kriminaalkohtu uurimise tähtsust,» leidis HRW.

ÜRO inimõigusnõukogu otsustas 27. mail samuti algatada mais toimunud konflikti jooksul aset leidnud kuritarvituste uurimise.

Konflikti käigus kinnitas Iisraeli armee korduvalt, et rünnatakse vaid sõjalisi sihtmärke.

Gaza võimud on väitnud, et konfliktis tapeti 260 palestiinlast, kelle hulgas oli ka võitlejaid.

Iisraeli poolel sai politsei ja sõjaväe andmeil Gazast lastud rakettide ja muu laskemoona tagajärjel surma 13 inimest, kellest üks oli sõdur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles