Guatemala tühistas Vene koroonavaktsiini tellimuse (1)

BNS
Copy
Vaktsiin Sputnik V
Vaktsiin Sputnik V Foto: Dimitar Dilkoff

Guatemala tühistas tellimuse teisele kaheksa miljoni doosi suurusele Vene koroonavaktsiini partiile, ütles teisipäeval president Alejandro Giammattei.

Presidendi sõnul rääkis tema administratsioon uuesti läbi lepingu Moskvaga ega osta enam täiendavat kaheksat miljonit annust Sputnik V vaktsiini, nagu oli ette nähtud algses lepingus, ning asub kõnelustesse teiste ravimifirmadega.

Giammattei sõnul moodustas tühistatud tarne väärtus 50 protsenti sellest, mida oli kavas kulutada Sputniku vaktsiinidele.

«Kuna oleme sellest kohustusest (Venemaaga) tänavu vabastatud, investeerime selle summa juba käimasolevatesse läbirääkimistesse teiste ettevõtetega».

Guatemala tasus Venemaa otseinvesteeringute fondile 79,6 miljonit dollarit kaheksa miljoni Sputnik V annuse eest, on aga seni saanud vaid 550 000 vaktsiinidoosi.

See viivitus põhjustas kriitikat valitsuse aadressil ja üleskutseid asja uurida, samas kui õigusvahemees Jordan Rodas ning kümned sotsiaal-, haridus- ja humanitaarorganisatsioonid nõudsid Giammattei tagasiastumist.

Seetõttu rääkis Guatemala uuesti läbi lepingud, mis Venemaa sõnul nägid ette kokku 16 miljoni vaktsiinidoosi tarnimist.

Giammattei ütles, et kaheksa miljonit doosi, mille eest on juba makstud, saabub uue lepingu järgi selle aasta jooksul ning tema administratsioon peab ülejäänud vaktsiinide osas kõnelusi Johnson & Johnsoni, Moderna ja Pfizeriga.

Samuti teatas ta, et kahe nädala eest kehtestatud «ennetusolukorra» meetmed, millega sooviti pandeemiat ohjeldada, enam ei kehti. Nende meetmetega peatati mitmed põhiseaduslikud õigused, nagu õigus meelt avaldada, koguneda ja tulirelvi kanda.

Hoolimata Vene vaktsiinide hilinemisest, on Guatemala saanud enam kui kolm miljonit annust, sealhulgas annetusi USA-lt, Indialt, Iisraelilt ja Mehhikolt ning ostud ÜRO Covaxi programmi kaudu.

Kuid riigi vaktsineerimiskampaania on takerdunud, mõlemad doosid on saanud vähem kui miljon inimest.

Seitsmeteist miljoni elanikuga Guatemalas on alates pandeemia algusest registreeritud 355 223 Covid-19 nakkus- ja 10 174 surmajuhtumit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles