Macron: Pariis on Prantsuse Polüneesiale tuumakatsetuste eest võlgu (1)

Copy
Emmanuel Macron Prantsuse Polüneesias.
Emmanuel Macron Prantsuse Polüneesias. Foto: SIPA/Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron ütles teisipäeval, et Pariis on Prantsuse Polüneesiale võlgu sellel Vaikse ookeani territooriumil ajavahemikus 1966-1996 korraldatud tuumakatsetuste eest.

"Ma soovin tõde ja läbipaistvust," lausus Macron kõnes Polüneesia ametiisikutele, lisades, et katsetuste ohvrid peaksid saama paremini hüvitatud.

Prantsuse Polüneesia koosneb enam kui sajast saarest, mis paiknevad Mehhiko ja Austraalia vahel.

See on üks kolmest Prantsusmaa meretagusest alast Vaikses ookeanis. Saarestik hõlmab Lääne-Euroopaga võrreldava ala, kuid seal elab vaid 280 000 inimest. Kõige tihedama asustusega on Tahiti saar.

Enne visiiti lootsid laiali pillutatud saarestiku elanikud, et Macron vabandab ning teeb teatavaks kiirgusohvritele mõeldud kompensatsiooni.

Ametnikud eitasid selle kuu alguses kiirgusmõju varjamist pärast seda, kui uuriv veebileht Disclose teatas märtsis salastatud sõjaväedokumentidele viidates, et katsetuste mõju oli palju suurem, kui võimud algselt tunnistasid.

Disclose väitis, et vaid 63 Polüneesia tsiviilisikut on alates katsetuste lõpetamisest 1996. aastal hüvitist saanud, aga tegelikult oli saaste ohvreid üle 100 000, kel võis avalduda leukeemia, lümfoom või vähi muud vormid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles