KOHALIK VAADE Kirev Lõuna-Aafrika lahvatas heleda leegiga (2)

Javier Brandoli
, ajakirjanik, LAV
Copy
Rüüstajad Jabulani kaubanduskeskuse juures Johannesburgis Soweto piirkonnas juuli keskel. Ekspresident Jacob Zuma vahistamisele järgnenud rahutused kasvasid peagi ulatuslikuks vägivallaks ja riisumiseks. 
Rüüstajad Jabulani kaubanduskeskuse juures Johannesburgis Soweto piirkonnas juuli keskel. Ekspresident Jacob Zuma vahistamisele järgnenud rahutused kasvasid peagi ulatuslikuks vägivallaks ja riisumiseks. Foto: Luca Sola/AFP/Scanpix

Tegelikult pole isegi põhjust küsida, miks puhkesid Lõuna-Aafrika Vabariigis (LAV) just praegu kõige tõsisemad rahutused alates apartheidi režiimi lõpust – küsimus on hoopis, kuidas midagi seesugust pole juhtunud juba varem ning kuidas takistada selle juhtumist edaspidi.

Lahvatanud vägivalla taustal on terve hulk sotsiaalseid komponente, mis kuhjudes on tekitanud täiusliku tormi: hõimukonflikt, ebavõrdsus, populism ja üldine viletsus. See plahvatusohtlik kokteil on nüüd pannud proovile hapra ühiskonna ja seda koos hoidva sideme, Nelson Mandela müütilise kuju.

Maailmapanga andmeil on LAV maailma kõige suurema ebavõrdsusega riik. «Ühel päeval marsivad vaesed [uhketesse] elamupiirkondadesse nõudma sama elatustaset ning pole ühtegi müüri, mis oleks nende peatamiseks piisavalt kõrge,» ennustas 2010. aastal valitsuspartei Aafrika Rahvuskongress (ANC) toonane peasekretär Zwelinzima Vavi. Nüüd, üksteist aastat hiljem kõlab see lause LAVis, mis on mattunud leekidesse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles