Peruu presidendiks vannutati vasakpoolne Pedro Castillo

Copy
Pedro Castillo.
Pedro Castillo. Foto: KAREL NAVARRO

Vasakpoolne Pedro Castillo vannutati kolmapäeval Peruu viiendaks presidendiks kolme aasta jooksul.

«Ma vannun Jumala, oma perekonna, talupoegade, põliselanike, ronderoste (maapiirkondade omakaitseväelaste), kalurite, professionaalide, laste, noorte nimel, et ma täidan Vabariigi presidendi ametikohustusi,» ütles 51-aastane kooliõpetaja.

Castillo vandus ühtlasi, et töötab korruptsioonivaba riigi ja uue põhiseaduse nimel.

«Vannun Peruu elanikele, et võtlen korruptsioonivaba riigi ja uue põhiseaduse eest,» sõnas Castillo.

Maakooliõpetajast sai Peruu viies president kolme aasta jooksul ning ta on lubanud teha lõpu veerand sajandit kestnud neoliberaalide valitsemisele.

Pedro Castillo.
Pedro Castillo. Foto: Francisco Rodriguez

Castillo kuulutati valimiste võitjaks 19. juulil, kui tema parempoolse rivaali Keiko Fujimori protestid valimiskomisjonile olid läbi vaadatud. Castillo sai 50,12 protsenti antud häältest ehk umbes 44 000 rohkem kui Fujimori.

Kolm päeva kestvad tseremooniad algasid Peruu iseseisvuspäeval ehk kolmapäeval ametissevannutamisega. Seal osalesid Hispaania kuningas Felipe VI, kuue Ladina-Ameerika riigi juhid, endine Boliivia president Evo Morales ning USA haridusminister.

Reedel peetakse pealinnas Limas sõjaväeparaad.

51-aastasest Castillost saab aastakümnete järel esimene Peruu president, kel puuduvad sidemed riigi poliitilise ja majandusliku eliidi seas. Valimistel lubas ta võrdsust ning ettevõtete riigistamist.

Castillo Vaba Peruu parteil pole parlamendienamust, neile kuulub 37 kohta 130-st. Fujimori parteil on killustunud rahvaesinduses 24 kohta.

Riiki on kõvasti räsinud koroonaviiruse pandeemia. Ligi 200 000 surmajuhtumiga 32 miljonilise elanikkonna juures on Peruu koroonasuremus suhtarvult maailma kõrgeim.

2020. aasta sulgemismeetmed likvideerisid miljoneid töökohti ning SKT langes rohkem kui 11 protsenti.

Castillo nimetab oma majandusnõunikuks Maailmapanga ökonomisti Pedro Francke. Selles sammus nähakse mõõdukamat tasakaalupunkti, kuna kampaanias lubas Castillo riigi majanduses võtmetähtsusega kaevandussektori natsionaliseerida.

Pedro Castillo toetajad.
Pedro Castillo toetajad. Foto: Francisco Vigo

Francke lubas usutluses AFP-le, et «me ei sundvõõranda, me ei natsionaliseeri, me ei kehtesta üldist hinnakontrolli, me ei tee ühtegi valuutakontrolli, mis takistab dollareid osta, müüa või riigist välja viia».

Ka presidendiks valitud Castillo ise lubas eelmisel kuul, et «me ei ole kommunistid, keegi ei taha riiki destabiliseerida».

Peruu seniseid presidente on saatnud rängad korruptsiooniskandaalid. Kümnest viimasest Peruu riigijuhist on seitse kas süüdi mõistetud või altkäemaksu asjus uurimise all.

Korruptsioonisüüdistusega seisab silmitsi ka äsjane presidendikandidaat Keiko Fujimori.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles