Blinken: kui Taliban võtab jõuga võimu, saab Afganistanist paariariik (1)

Copy
Antony Blinken
Antony Blinken Foto: Jonathan Ernst

Afganistanist saab paariariik, kui Taliban peaks riigi üle jõuga kontrolli võtma, ütles kolmapäeval USA välisminister Antony Blinken.

«Afganistanist, mis ei hooli oma kodanike õigustest, Afganistanist, mis korraldab oma rahva vastu metsikusi, saab paariariik,» ütles Blinken Indias visiidil olles ajakirjanikele.

Blinken nimetas Talibani viimastel nädalatel toime pandud julmusi sügavalt murettekitavaks, mis ei näita kindlasti heas valguses Talibani kavatsusi kogu riigi jaoks.

«Taliban räägib, et taotleb rahvusvahelist tunnustust ja soovib Afganistanile rahvusvahelist tuge. Eeldatavalt soovib Taliban, et selle juhid saaksid maailmas vabalt reisida, sanktsioonid tühistataks jne. Riigi jõuga ülevõtmine ja selle inimeste õiguste kuritarvitamine pole kindlasti tee nende eesmärkide saavutamiseks,» hoiatas välisminister.

«On ainult üks tee. Ja see on läbirääkimiste laua taga, et konflikt rahumeelselt lahendada. Et tekiks Afganistan, mis esindab kõiki oma inimesi,» jätkas Blinken.

Kõrgetasemeline Talibani delegatsioon on parajasti Hiinas läbirääkimisi pidamas. Samal ajal jätkavad talibid pealetungi kogu Afganistanis, sealhulgas piiril Hiinaga.

Delegatsiooni kuuluva Talibani kõneisiku Mohammad Naeemi sõnul kohtusid rühmituse liidrid oma kahepäevase visiidi algul Hiina välisministri Wang Yiga.

Talibani ametnikud kinnitasid Hiinale, et ei luba kasutada Afganistani koduna rühmitustel, kes sepitsevad vandenõu teise riigi vastu.

«Islamiemiraat kinnitas, et Afganistani pinda ei kasutata ühegi riigi julgeoleku vastu. Nemad (Hiina) lubasid mitte sekkuda Afganistani asjadesse, vaid selle asemel aidata probleeme lahendada ja rahu tuua,» lausus Naeem.

Üheksaliikmelist talibite delegatsiooni juhib äärmusrühmituse kaasasutaja mulla Abdul Ghani Baradar.

Peking kinnitas kõneluste toimumist, mida Hiina poolelt juhtis välisminister Wang.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles