Hiina nimetas uueks suursaadikuks USAsse prominentse «hunt-sõdalase»

BNS
Copy
Qin Gang
Qin Gang Foto: Zumapress/Scanpix

Hiina nimetas uueks suursaadikuks USAsse ühe oma kõige prominentsema «hunt-sõdalasest» diplomaadi.

President Xi Jinpingi lähedane usaldusalune Qin Gang saabus Washingtoni ajal, mil Hiina ja USA suhetes on suured pinged.

Ta pälvis tähelepanu nii välisministeeriumi kõneisikuna kui ka oma agressiivse stiiliga, kaitstes Hiinat ajakirjanduses ja sotsiaalmeedias.

Seda on nimetatud «hunt-sõdalase» diplomaatiaks.

«Hiina ja Ameerika Ühendriigid astuvad kahe suure riigina, millel on erinev ajalugu, kultuur, sotsiaalne süsteem ja arengutase, uude vastastikuse uurimise, mõistmise ja kohanemise vooru, püüdes leida viisi, kuidas omavahel läbi saada,» ütles Qin ajakirjanikele, saabudes Washingtoni.

Uus suursaadik lubas juhtida USA-Hiina suhted jälle «rööbastele», edastas Hiina saatkond.

Kahe riigi suhted halvenesid viimastel aastatel kiiresti, erimeelsusi ja vastasseise on paljudes valdkondades, nagu kaubandus, inimõigused, küberjulgeolek ja jätkuv koroonapandeemia.

Qin, kes on saatnud president Xid arvukatel välisvisiitidel välisministeeriumi protokolliülemana, kuulub nende diplomaatide hulka, kes on jõuliselt kaitsnud Hiinat ajal, mil kriitika maailma areenil üha hoogustub.

55-aastast Qini peetakse jõulisemaks, kui oli tema eelkäija Cui Tiankai. Ta valdab vabalt inglise keelt ning töötas mitu aastat Hiina saatkonnas Londonis.

Pekingis baseeruv sõltumatu analüütik Hua Po nimetas Qini üheks hunt-sõdalaste liikumise tuumikliikmeks.

Veebruaris kaitses Qin sellist diplomaatiastiili kui vajalikku vastust «hullumeelsetele rünnakutele Hiina vastu».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles