Blinken: tuumakõnelused Iraaniga ei saa jätkuda igavesti

Copy
USA välisminister Antony Blinken Kuveidis.
USA välisminister Antony Blinken Kuveidis. Foto: EPA/Scanpix

USA välisminister Antony Blinken ütles täna, et tuumakõnelused Iraaniga ei saa jätkuda igavesti, kuid Washington on täiesti valmis läbirääkimisi jätkama.

USA on kaudselt seotud Iraani ja suurriikide kõnelustega taaselustada tuumalepet, millega leevendati rahvusvahelisi sanktsioone vastutasuks tuumaprogrammi piiramisele.

Leppe torpedeeris 2018. aastal USA toonane president Donald Trump, kes oma riigi sellest ühepoolselt välja viis ja rängad sanktsioonid taaskehtestas.

«Me oleme pühendunud diplomaatiale, kuid see protsess ei saa jätkuda igavesti ... Vaatame, mida Iraan on valmis tegema või mida ei ole valmis tegema, ning oleme ise täiesti valmis naasma Viini läbirääkimisi jätkama,» lausus Blinken visiidil Kuveiti.

«Pall on Iraani väljakupoolel,» lisas ta.

Iraani president Hassan Rouhani valitsus on pidanud suurriikidega alates aprillist Viinis läbirääkimisi Ühendriikide leppesse naasmise üle.

Lepe näib ebatõenäoline enne Ebrahim Raisi asumist Iraani uueks presidendiks järgmisel kuul.

Raisi on marukonservatiiv, kuid on tuumakõnelustele toetust avaldanud, leides et Iraanil on vaja USA sanktsioonide lõppemist.

Samas on Iraani äärmuskonservatiivid, kes USA-d sügavalt umbusaldavad, Rouhanit 2015. aasta tuumaleppe eest sageli kritiseerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles