Ekspert: pandeemia ajal on sagenenud rünnakud albiinode vastu

Copy
Senegalist pärit albiino. Foto on illustreeriv.
Senegalist pärit albiino. Foto on illustreeriv. Foto: AFP/SCANPIX

Koroonaviiruse pandeemia ajal on kasvanud albinismiga inimeste tapmine, tõdes täna ÜRO sõltumatu albiinoõiguste ekspert.

Tapmiste arv kasvas, kui vaesusesse langenud inimesed pöördusid nõndanimetatud nõidumise poole, et kriisi ajal jõukaks saada, ütles ÜRO esimene ekspert albiinode inimõiguste küsimuses Ikponwosa Ero.

«Mitmel rindel saavutatud edust hoolimata kurvastas mind väga albinismiga inimeste tapmise ja ründamise sagenemine, mille taga on väärarusaam, et nende kehaosade kasutamine nõiajookides võib tuua head õnne ja jõukust,» ütles ta.

«Veel traagilisem on see, et enamik ohvreid on olnud lapsed.»

ÜRO eksperdid esitavad oma leiud maailmaorganisatsioonile, kuid ei esinda ÜRO-d.

Albinism on osaline või täielik värvaine ehk pigmendi melaniini puudumine, mistõttu nahk ja karvad on tavaliselt heledad ning silmade vikerkest sagedamini helesinine.

See ei sõltu rahvusest ega soost ning on haruldane.

Pigmendipuudusega inimeste silmatorkav välimus on andnud alust müütidele ja ebausule, mis on viinud nende marginaliseerimisele ühiskonnas, ütleb ÜRO.

Albiinode dehumaniseerimine viib jubedate füüsiliste rünnakuteni, tõdes ÜRO inimõiguste büroo.

«Kuna mõned arvavad, et nad on maagilised olendid või kummitused, siis neid sandistatakse, et kasutada nende kehaosi nõiarituaalides. Taolised rünnakud nõuavad palju inimelusid ja ellujäänud ohvrid ning nende pered saavad sügava trauma.»

ÜRO Inimõiguste Nõukogu määras Ero 2015. aastal esimeseks sõltumatuks eksperdiks albinismi küsimustes.

Pühapäeval paneb ta ameti maha ning asemele tuleb sambialane Muluka Anne Miti-Drummond.

Nõukogu võttis varem sel kuul vastu resolutsiooni, milles mõisteti hukka inimõigusrikkumised albiinode suhtes rituaalide tarvis korraldatud rünnakutes või muudel põhjustel.

«Ma olen viimased kuus aastat võidelnud nõidumisega seotud (ja) albinismiga inimeste vastu suunatud rünnakutega ning mulle valmistavad rahulolu edusammud mitmes maailmajaos, hoolimata tagasilöökidest pandeemia ajal,» ütles Ero.

Albinismiga seotud teadustöö on kasvanud enam kui kümnekordselt, mis on viinud suurema mõistmiseni albinismi ja sellega seotud teemade kohta, ütles ta.

«Kuigi oleme jõudnud võitluses nende kohutavate tegude vastu väga kaugele, siis ees on veel pikk ja vaevaline tee,» hoiatas Ero.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles