Leedu minister: peaülesanne on saata migrandid lähteriikidesse (1)

BNS
Copy
Iraagi migrandid Leedus.
Iraagi migrandid Leedus. Foto: AP/Scanpix

Leedu siseministri Agnė Bilotaitė sõnul on praegu võimude peaülesanne saata Valgevenest Leetu imbunud seadusvastased migrandid võimalikult kiiresti tagasi nende lähteriikidesse.

«Meie peasiht ja ülesanne on saata need inimesed võimalikult kiiresti tagasi nende lähteriikidesse,» ütles minister ajakirjanikele Druskininkai piirivalvekordonis.

Tema sõnul soodustab kiirendatud deporteerimist migrantide turvaline majutamine ja kiired rändeprotseduurid.

«Saame teha seda vaid juhul, kui need inimesed on meil turvaaladel, viime kiiresti läbi rändeprotseduurid, tuvastame nende isikud, siis saame saata nad koju,» ütles Bilotaitė.

Leedu valmistub käivitama rändlaste tagasisaatmise protsessi.

Kui Leedu lükkab nende varjupaigataotlused tagasi ja kohtud kinnitavad rändeameti otsuse, saadetakse nad tagasi lähteriiki.

Varjupaigataotluste menetlemine praegu toppab ja rändeamet teatas lisatöötajate palkamisest.

Läbi Leedu Lääne-Euroopasse sõit maksab migrandile umbes 3000 dollarit

Ebaseaduslikud migrandid maksavad sõidu eest Leedu kaudu Lääne-Euroopasse keskeltläbi mitu tuhat eurot, edastas portaal 15min.lt.

Ajakirjanikud selgitasid välja, et migrantide teekond läbi Valgevene algab täiesti seadusliku lennuga Minskisse. Selleks on vaja küllakutset, nädalast hotellireserveeringut, negatiivset koroonaviiruse testi, tervisekindlustust ja tagasilennupiletit. Kõik selle võib osta agentuuris turismipaketina 600-800 dollari (500–700 euro eest).

Taksosõit Minskist Leedu piirile maksab mõnisada eurot, sama palju maksavad nad teejuhile, kes osutab piiriületuskohad. Takso, mis neid teiselt poolt piiri Leedust Saksamaale viib, maksab 400–1300 eurot inimese kohta.

"Kui kõik kokku liita, maksab Iraagist Saksamaale reisimine soodsatel asjaoludel umbes 3000 dollarit (2500 eurot) See on hinna ja riski optimaalne suhe," öeldakse artiklis.

Portaal märgib, et smugeldajad, kes Iraagis oma teeneid pakuvad, pakuvad täispaketti Bagdadist Saksamaale sõiduks 5000 – 10 000 dollari eest. See hind kätkeb kogu reisi korraldamist.

Ajakirjanike andmeil pääseb Bagdadist Berliini ka 700 dollari (600 euroga), kuid siis peab kõige eest hoolitsema migrant ise ja risk saada teel kinni võetud suureneb järsult.

Portaal 15min.lt ei suutnud tuvastada ainsatki juhtumit, kus Valgevene ametikandjad oleks otseselt aidanud migrante üle piiri – pigem seisnes nende osa piiririkkumise teadlikus eiramises.

Samas valvavad rändlaste sõnul Valgevene ametnikud Poola piiri hoolikamalt, mistõttu on sealt raskem üle pääseda.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles