Filipiinide liider loobus otsusest tühistada kaitsekoostööpakt USAga

BNS
Copy
Rodrigo Duterte
Rodrigo Duterte Foto: AFP/SCANPIX

Filipiinide president Rodrigo Duterte loobus otsusest tühistada oluline kaitsepakt Ühendriikidega, mis näeb ette raamistikku suurteks ühisõppusteks.

Kaitseminister Delfin Lorenzana andis Duterte otsusest teada reedel, oma USA ametivenna Lloyd Austini visiidil Manilasse.

Aastal 1998 sõlmitud külalisvägede leping (VFA) näeb ette õigusliku raamistiku USA ja Filipiinide suurteks ühisõppusteks ning see on riikide aastakümnete pikkuse sõjalise liidu üks keskseid osi.

«President on otsustanud VFA lõpetamise tagasi võtta või tühistada,» ütles Lorenzana. «Me oleme tagasi õigel kursil.»

Austin tervitas Duterte otsust ja ütles, et see aitab kahe kauaaegse liitlase kaitsekoostööd tugevdada.

«Tugev ja vastupidav USA-Filipiinide liit on elutähtis, et tagada India ja Vaikse ookeani regiooni julgeolekut, stabiilsust ja jõukust. Täielikult taastatud VFA aitab meil seda eesmärki üheskoos saavutada,» ütles ta.

Duterte andis mullu veebruaris Washingtonile teada, et Filipiinid plaanivad leppest lahti öelda. USA oli eelnevalt tühistanud ühe Duterte liitlase ja tema vastuolulise narkovastase sõja juhi viisa.

Tuhandeid sõdureid hõlmavad USA ja Filipiinide ühismanöövrid maismaal, merel ja õhus on tekitanud muret Hiinas, kuivõrd neid korraldatakse vete lähedal, mida Peking enda omaks peab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles