USA: Moskva sunnib vallandama esinduste venelastest töötajaid

Copy
USA saatkond Moskvas.
USA saatkond Moskvas. Foto: Valery Sharifulin / TASS / Scanpix

USA välisministeeriumi teatel sunnib Moskva Ühendriike oma diplomaatilistest esindustest Venemaal vallandama ligi 200 venelasest töötajat, ministeeriumi hinnangul pärsib see diplomaatilisi jõupingutusi ja saatkonna tööd.

Vene valitsus andis vastava korralduse aprillis kättemaksuks Ühendriikide sammudele Moskva suhtes. Välisminister Antony Blinkeni sõnul puudutab see 182 venelasest töötajat ja lepingupartnereid Moskvas, Vladivostokis ja Jekaterinburgis.

«Alates augustist keelab Venemaa valitsus USA-l hoida tööl või värvata Venemaa ja kolmandate riikide töötajaid või sõlmida nendega lepinguid,» ütles reedel Blinken, kelle sõnul on erandiks üksnes turvateenistus.

«Need kahetsusväärsed meetmed mõjutavalt tõsiselt USA Venemaa-missiooni tööd, hõlmates potentsiaalselt meie personali julgeolekut, aga ka meie võimet diplomaatiaks Vene valitsusega,» lausus ta.

Aprillis saatis Washington välja kümme Vene diplomaati, laiendas piiranguid Vene pankadele ja lisas musta nimekirja 32 Venemaa kodanikku seoses Kremli sekkumisega USA valimistesse, massiivse küberrünnaku ja muu vaenuliku tegevusega.

Venemaa vastas sellele kümne USA diplomaadi väljasaatmisega ning keelas Ühendriikide missioonil alates 1. augustist mitte-USA kodanikke värvata.

Need sammud tumestasid veelgi kahe riigi suhteid, mida ei parandanud ka presidentide Joe Bideni ja Vladimir Putini juunikuine tippkohtumine.

«Kuigi me kahetseme Vene valitsuse tegevust, mis sundis meie teenuseid ja operatsioone kärpima, täidab USA oma kohustusi, jätkates samas katseid luua Venemaaga prognoositavaid ja stabiilseid suhteid,» ütles Blinken.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles