Mehhikos on referendum ekspresidentide korruptsiooni uurimiseks

Copy
Mehhiko president Andrés Manuel López Obrador.
Mehhiko president Andrés Manuel López Obrador. Foto: Zumapress/Scanpix

Mehhikos toimub täna president Andrés Manuel López Obradori algatatud üleriigiline referendum, kus rahvalt küsitakse, kas eelmisi presidente puudutavad korruptsioonikahtlustused tuleb viia ametliku uurimiseni.

President López Obrador on korruptsioonikütina seisukohal, et selline rahvahääletus tugevdab osalusdemokraatiat.

Ehkki kogu ettevõtmine on tema ajusünnitis, kinnitab president siiski, et ta ise hääletusel ei osale, sest see võiks jätta temast kättemaksuhimulise mulje.

Kriitikud näevad selles pigem poliitilist trikki.

Rahvahääletus on siduv vaid juhul, kui seal osaleb vähemalt 40 protsenti valijaskonnast ehk 37,4 miljonit inimest.

Kuigi «jah» hääletajaid võib olla lausa 90 protsenti, on keeruline saavutada isegi 30 protsendini küündivat osalust, leidis uuringufirma Mitofsky juht Roy Campos.

Transparency Internationali korruptsioonitaju indeksi järgi on Mehhiko 179 maailma riigi hulgas 124. kohal.

Kuna varasemate presidentide kohtu alla andmisel puuduvad ka praegu õiguslikud takistused, peavad paljud eksperdid rahvahääletust lihtsalt poliitiliseks tsirkuseks. Teiste hulgas väljendas sellist seisukohta New Yorgis baseeruva Human Rights Watchi regionaalne juht José Miguel Vivanco.

Referendumiküsimuses mainitakse viit endist presidenti ehk Carlos Salinast, Ernesto Zedillot, Vicente Foxi, Felipe Calderóni ja Enrique Peña Nietot, kes olid võimul aastail 1988–2018.

Mõistagi leidub ka neid, kes tahavad veendunult hääletama minna. «On viimane aeg, et need vargad maksma hakkaksid,» kinnitas 52-aastane turumüüja Rosario Gomez.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles