Uus-Meremaa vabandas Vaikse ookeani riikide ees

Copy
Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern.
Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern. Foto: AP/Scanpix

Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern vabandas täna 1970-ndatel toimunud karmikäeliste politseihaarangute pärast, mis «ebaõiglaselt» puudutasid riiki saabunud Vaikse ookeani rahvaste kogukonda.

Kurikuulsatel «koidikureididel» osalesid politsei ja immigratsiooniametnikud. Sageli mindi koertega võtma kinni ja küüditama inimesi, kelle tööviisa oli ammendunud.

Kui Vaikse ookeani põlisrahvaste esindajad moodustasid umbes kolmandiku riigis üle lubatud aja viibijaist, siis 86 protsenti reididest tabas just neid.

Britid ja ameeriklased moodustasid samuti kolmandiku reeglirikkujaist, kuid neid tabasid karmikäelised operatsioonid vaid viiel protsendil juhtudest.

Ardern ütles pühapäeval Vaikse ookeani riikide ametikandjate ees esinedes Aucklandis, et pool sajandit tagasi kehtinud immigratsiooniseaduste täitmine oli diskrimineeriv.

Vaikse ookeani rahvaste minister William Sio, kelle vanemad emigreerusid Samoa saarel Uus-Meremaale 1969. aastal, nimetas toonaseid politsereide «rassismi halvimaks vormiks».

Teise maailmasõja järel soosis Uus-Meremaa majanduse elavdamise nimel Samoalt, Tongalt ja Fidžilt saabuvat migratsiooni. 1970-ndatel seevastu muutus suhtumine vaenulikuks ning väideti, et sissetulnud võtavad ära uusmeremaalaste töökohad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles