Briti endine suursaadik Usbekistanis saabus kandma oma vanglakaristust

Copy
Craig Murray.
Craig Murray. Foto: ANDY BUCHANAN

Briti endine suursaadik Usbekistanis Craig Murray andis end pühapäeval politseile üles, et alustada kaheksakuulise vanglakaristust kandmist kohtu solvamise eest.

Murray mõisteti mais süüdi blogipostituste ja säutsude eest Šoti endise esimese ministri Alex Salmondi seksuaalkuritegude kohtuasjas.

62-aastane Murray kallistas vanglakaristust kandma saabudes pereliikmeid ja toetajaid, kes laulsid ühe Edinburghi politseijaoskonna ees «Auld Lang Syne'i».

Tema toetajate kirjutatud avalduse kohaselt ütles ta, et «läheb vangi puhta südametunnistusega».

Murray mõisteti süüdi pärast seda, kui kohus otsustas, et kõigi tema postituste põhjal oli võimalik tuvastada neli naist, kes mullu Salmondi kohtuasja tunnistajateks olid, rikkudes nii Šoti seadusi. Ühendkuningriigi ülemkohus keeldus edasikaebust menetlusse võtmast.

Blogipostitused ja säutsud jäid veebi üles, hoolimata sellest, et Murrayt hoiatati naiste tuvastamise ohu eest.

Salmond mõisteti kõigis 13 seksuaalse väärkohtlemise asjas õigeks.

Murray toetajad kirjeldasid teda «poliitvangina» ja võrdlesid tema kohtuasja WikiLeaksi asutaja Julian Assange'i omaga.

Ühendus Piirideta Ajakirjanikud (RSF) kirjeldas reedel tema karistust «ebaproportsionaalse ja muret tekitavana».

Murray võib olla esimene inimene, kes läheb Ühendkuningriigis vangi kohtu solvamise eest ajakirjanduses, avaldades andmeid, mis võimaldavad «tuvastamist mitmest erinevast allikast pärineva info põhjal», ütles RSF, lisades, et ajakirjandusliku tegevuse tulemuseks ei peaks olema vanglakaristus.

Ajaleht Sunday Times nimetas Murrayt «maailma kõige ebadiplomaatilisemaks diplomaadiks».

Ta kutsuti aastal 2004 tagasi Briti suursaadiku kohalt Taškendis pärast seda, kui oli süüdistanud Londonit Usbekistanis piinamise teel saadud info kasutamises, mis oli osa USA juhitud «terrorismivastasest sõjast».

2005. aasta parlamendivalimistel kandideeris ta Iraagi sõja vastasena edutult Briti toonase välisministri Jack Straw' vastu.

66-aastane Salmond üritas Šotimaa äsjastel valimiste uue parteiga poliitikasse naasta, kuid teda ei saatnud edu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles