Leedu võib paluda abi migrantide majutamiseks teistesse riikidesse (10)

BNS
Copy
Leedu peaminister  Ingrida Šimonyte.
Leedu peaminister Ingrida Šimonyte. Foto: Zygimantas Gedvila/Scanpix

Leedu arutab võimalust paluda Euroopa Liidu teistelt riikidelt abi üle Valgevene piiri tulnud migrantide majutamiseks.

Leedu peaminister Ingrida Šimonyte ütles, et kavatseb pöörduda palvega ELi liikmesriikide poole, kui rändevoo juhtmine keeruliseks muutub.

«Seda arutatakse, kuid esialgu ei saa ma öelda, mil riik sellise palvega esineb. Kuid kui olukorra juhtimine muutub keeruliseks, siis loomulikult palume abi,» ütles ta täna ajakirjanikele.

Peaminister arutas rändekriisi Leedut väisanud Euroopa Komisjoni sisevoliniku Ylva Johanssoniga.

«Mis puudutab migrantide Leedust ümberasustamist, siis meil puudub sellise abi jaoks süsteem, kuid näeme, et ELi riigid tegutsevad Leedule abi andmisel ja solidaarsuse näitamisel kiiresti ja ambitsioonikalt. See puudutab ka varustust, personali ning meil on alati võimalik paluda rändlaste täiendavat ümberjaotamist ja Euroopa Komisjon saab seda teha, kui Leedu palub,» ütles Johansson pressikonverentsil.

«Panen ette viia sisse kohustuslik solidaarsusmehhanism, et saaksime tagada teiste maade abi riigile, mis on surve alla sattunud ja see abi ei ole juba vabatahtlik,» lisas volinik.

Tänavu on Leedus Valgevene piiri lähedal kinni peetud ligi 4000 ebaseaduslikku migranti, mis on 40 korda rohkem kui läinud aastal tervikuna.

Tänavu Valgevene piiril tabatud rändlastest pärineb 2555 Iraagist, 191 Kongost, 129 Kamerunist, 124 Süüriast, 91 Iraanist, 90 Venemaalt ja mujalt.

Piirivalve teatel tahab enamik migrante läbi Leedu Lääne-Euroopasse jõuda.

Leedu on kehtestanud rändesurve tõttu riigis eriolukorra. Ametiisikute hinnangul on rändevool Valgevene režiimi organiseeritud.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles