Medininkai piirivalvekoolis hakati monteerima maju migrantidele (3)

BNS
Copy
Migrandid Kapčiamiestise lähedal telklinnakus.
Migrandid Kapčiamiestise lähedal telklinnakus. Foto: PETRAS MALUKAS/AFP/Scanpix

Medininkai piirivalvekoolis hakati täna kokku panema moodulmaju üle Valgevene piiri tulnud migrantidele.

«Täna algavad monteerimistööd. Vastavalt sõlmitud lepingule võib moodullinnak alustada tegevust juba tuleval nädalal,» ütles piirivalveameti ülem Rustamas Liubajevas.

Tema sõnul tuuakse migrandid moodulmajadesse piirivalvekordonitest, esmajoones on need lastega emad ja muud haavatavad inimesed.

Liubajevase sõnul kavatsetakse algul moodulmajadesse asustada umbes 800 migranti, kuid nende hulka saab kahekordistada 1600-ni.

Piirivalvejuhi sõnul tuleb rändlasi praegu asustada selleks kohandamata ruumidesse, näiteks garaažidesse.

Ta rääkis, et praegu on Leedus Euroopa Liidu piirivalveagentuuri Frontex koordineeritavate tagasisaatmisoperatsioonide töötajad, kellega arutatakse migrantide kodumaale tagasi saatmise võimalusi.

«Selle visiidi käigus arutame konkreetselt ühisoperatsioonide korraldamist, samuti isikutuvastamise ja reisidokumentide väljastamise protsessi,» märkis Liubajevas.

«Frontexil on selles suur kogemus, lisaks saab Frontex aidata meid ühenduse loomises mõningate EL riikidega, kes on taolisi operatsioone korraldanud ja kel on sidemid lähteriikide vastutavate asutustega. Arvame, et see koostöö aitab meil selliseid protsesse kindlasti kiirendada,» ütles piirivalvejuht.

Tänavu on Leedus Valgevene piiri lähedal kinni peetud ligi 4000 ebaseaduslikku migranti, mida on 40 korda rohkem kui läinud aastal kokku.

Piirivalve teatel tahab enamik migrante läbi Leedu Lääne-Euroopasse jõuda.

Leedu on kehtestanud rändesurve tõttu riigis eriolukorra. Ametiisikute hinnangul on rändevool Valgevene režiimi organiseeritud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles