Kreeka ägab viimaste aastakümnete suurima kuumalaine käes (1)

Copy
Metsatulekahju Kreekas.
Metsatulekahju Kreekas. Foto: AP/Scanpix

Kreeka kannatab rängima kuumalaine käes alates 1987. aastast, ütles täna peaminister Kyriakos Mitsotakis. Prognooside järgi tõuseb õhutemperatuur Kreekas 45 kraadini Celsiuse järgi.

Kuumalaine on andnud hoogu metsatulekahjudele, milles on Lääne-Kreekas alates laupäevast hävinud enam kui 3000 hektarit männimetsa ja oliivisalu.

Nädalavahetusel lõõmasid põlengud ka Türgis, Hispaanias ja Itaalias ning ekspertide sõnul on tulekahjud võimsamad ja sagedasemad kliimamuutuse tõttu.

Tulekahju puhkes laupäeval Pátra linna lähistel 200 kilomeetrit Ateenast läänes, teatasid Kreeka meteoroloogid.

Võimud saadavad ka lisajõude tuletõrjujatele, kes võitlevad tulekahjuga Rhodose saarel.

Peaminister Mitsotakise sõnul teevad võimud kõik võimaliku, et olukorraga toime tulla.

Mitsotakis hoiatas pärast kohtumist elektrifirmadega, et kuumalaine on pannud elektrivõrgu ränga surve alla ning ärgitas kreeklasi oma tarbimist varasel pärastlõunal ja öösel piirama.

Juulis põles Kreekas 1584 tulekahju, ütles tsiviilkaitse aseminister Nikos Hardalias. 2019. aastal oli juulis 953 põlengut. Viimase 24 tunni jooksul on puhkenud sealjuures 116 uut põlengut, lisas ta.

«Me ei räägi enam kliimamuutusest, vaid ka kliimaohust,» ütles ta telekanalile Star TV.

Pátra linna lähistel puhkenud tulekahju polnud esmaspäevaks veel täielikult kontrolli all, teatas riigi ilmateenistus uudisteagentuurile ANA.

Lähedalasuvates piirkondades prognoositakse õhutemperatuuri kuni 45 kraadi Celsiuse järgi.

Ametnikud on evakueerinud viis küla ja ühe rannikulinna. Kaheksa inimest on viidud haiglasse põletushaavade ja hingamisprobleemidega.

Samas on Kreeka võimud lootusrikkad, et Rhodosel puhkenud tulekahju on taandumas pärast seda, kui sinna saadeti öösel juurde tuletõrjujaid ja varustust.

«Koidikul on olukord Rhodosel palju parem kui päev varem,» ütles Lõuna-Egeuse kuberner George Hatzimarkos avalduses. Tulekahju pindala kahaneb ja on peaaegu kontrolli all.

Rhodosel on prognoositud lähipäevil 40–42 kraadi Celsiuse järgi. Kuumalaine peaks haripunkti jõudma esmaspäeval ja teisipäeval.

Lähedalasuv Türgi üritab toime tulla viimase vähemalt kümne aasta kõige rängemate põlengutega. Tulekahjud on nõudnud kaheksa inimelu ja sajad on pidanud evakueeruma turismisihtkohtadest riigi lõunaosas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles