Amnesty: Beiruti plahvatuse uurimist takistatakse «häbematult»

Copy
Plahvatus Beirutis.
Plahvatus Beirutis. Foto: KARIM SOKHN/via REUTERS

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International süüdistas esmaspäeval Liibanoni võime mulluse Beiruti sadamas toimunud plahvatuse uurimise «häbematus» takistamises.

Aasta pärast mullu 4. augustil toimunud plahvatust, milles hukkus üle 200 inimese ja hävisid terved linnajaod, pole seni ühtegi ametnikku kohtu ette viidud.

Beiruti sadamas plahvatas peaaegu 3000 tonni väetises kasutatavat ammooniumnitraati, mida oli seal ladustatud kuus aastat. Tegu oli ühe ajaloo suurima inimese põhjustatud mittetuumaplahvatusega.

Kuidas väetis sinna sai, miks seda aastaid nii kehvades oludes ladustati ja millest tulekahju alguse sai, on küsimused, millele Liibanonis toimunud uurimisel seni veel vastuseid pole.

«Liibanoni võimud veetsid viimase aasta, takistades häbematult ohvrite püüdlusi tõe ja õigluse otsinguil,» ütles Amnesty International avalduses.

Ohvrite pered ja laiem üldsus peab plahvatust valitseva klassi ebapädevuse ja korruptsiooni tulemuseks.

Võimud vallandasid esimese juhtunut uurinud kohtuniku pärast seda, kui ta kutsus ülekuulamisele mitmed kõrgemad ametnikud.

Ka tema mantlipärijale hakati kaikaid kodaraisse loopima pärast seda, kui ta püüdis tuntud poliitikuid ja julgeolekuametnikke ülekuulamisele tuua.

«Arvestades tragöödia suurust, on jahmatav näha, kui kaugele on Liibanoni võimud valmis minema, et end uurimise eest kaitsta,» ütles Amnesty piirkondlik asedirektor Lynn Maalouf.

Vastutajate puudumine takistab aga kahjutasude ja kindlustusnõuete makseid ohvritele.

Mõningate ohvrite sugulased plaanivad kolmapäeval, tragöödia esimesel aastapäeval, korraldada marsi kadunute mälestuseks ja nõuda mõningate peamiste kahtlusaluste saadikupuutumatuse äravõtmist.

Esmaspäeval toimunud pressikonverentsil kutsusid nad võime üles neilt kolme päeva jooksul saadikupuutumatust ära võtma, hoiatades, et nad on valmis meeleavaldustel «luid murdma», kui midagi ette ei võeta.

«Meile aitab rahumeelsetest meeleavaldustest, hoidke alt meie raevu eest,» ütles ohvrite perekondade kõneisik Ibrahim Hoteit.

«Teil on 30 tundi aega saadikupuutumatuse küsimuse lahendamiseks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles