Blinken hoiatas tankerirünnakuga seoses veel kord Iraani

Copy
Antony Blinken.
Antony Blinken. Foto: Brendan Smialowski

USA välisminister Antony Blinken uuendas esmaspäeval oma «kollektiivse vastuse» ähvardust Iraanile, keda süüdistatakse rünnaku korraldamises Iisraeliga seotud tankerile.

«Oleme Ühendkuningriigi, Iisraeli, Rumeenia ja teiste riikidega väga tihedas kontaktis ja tegutseme kooskõlastatult. Ja sellele tuleb kollektiivne vastus,» ütles Blinken ajakirjanikele.

«Oleme viimastel kuudel näinud rikkumisi, mida Iraan on sooritanud muu hulgas laevanduse vastu, et ma pole kindel, kas sellises tegevuses on midagi uut või see eristab uut valitsust eelmistest. Kuid see näitab, et Iraan tegutseb jätkuvalt tohutu vastutustundetusega,» hurjutas Blinken.

Iraan hoiatas varem päeval omakorda, et kavatseb vastata igasugusele avantürismile pärast seda, kui USA ja Suurbritannia olid koos Iisraeliga süüdistanud islamivabariiki naftatankeri ründamises.

«Iraan ei kõhkle oma julgeoleku ja riiklike huvide kaitsmisel ning vastab viivitamata ja otsustavalt igasugusele võimalikule avantürismile,» ütles välisministeeriumi eestkõneleja Saeed Khatibzadeh.

Naftalaeva MT Mercer Street, mis on seotud mõjuka Iisraeli miljardäri Eyal Oferiga, rünnati neljapäeval Omaani lähistel. Rünnakus hukkus üks Briti turvatöötaja ja rumeenlasest meeskonnaliige.

Briti välisministeerium kutsus esmaspäeval välja Iraani suursaadiku Londonis. «Iraani suursaadik Suurbritannias Mohsen Baharvand kutsuti täna välisministeeriumi seoses MV Mercer Streeti ebaseadusliku ründamisega 29. juunil,» teatas Briti valitsus oma avalduses.

«Iraan peab kohe lõpetama tegevuse, mis ohustab rahvusvahelist rahu ja julgeolekut,» märgiti avalduses ja lisati, et «laevad peavad saama vabalt navigeerida, kooskõlas rahvusvahelise õigusega».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles