Ortega kandideerib neljandaks järjestikuseks ametiajaks

Copy
Asepresident Rosario Murillo ja president Daniel Ortega.
Asepresident Rosario Murillo ja president Daniel Ortega. Foto: Handout

Nicaragua president Daniel Ortega kandideerib novembris toimuvatel valimistel ootuspäraselt neljandaks järjestikuseks ametiajaks, teatas esmaspäeval ametlikult tema erakond Sandinistlik Rahvavabastusrinne (FSLN).

Ortega naine, asepresident Rosario Murillo, saab taas tema kaaskandidaadiks.

«Meie kandidaadid valiti ühehäälselt,» ütles erakonna seadusandja Gustavo Porras.

Praegu 75-aastane Ortega oli esimest korda presidendiametis aastatel 1984-1990 ja naasis võimule 2007. aastal, millest saadik on olnud Nicaragua riigipea. 2017. aastal tegi ta oma abikaasast riigi asepresidendi.

«Oleme siin, et jätkata võitlust vaesuse vastu,» sõnas Murillo parteikongressil.

Euroopa Liit kehtestas varem päeval Murillole ja ühele tema kuuest pojast sanktsioonid. Musta nimekirja kanti veel kuus kõrget riigiametnikku.

Sellega laiendati juba olemasolevat sanktsioonide nimekirja, kus on nüüdseks 14 inimest, kes vastutavad raskete inimõigusrikkumiste eest Nicaraguas ja kelle osalus repressioonides õõnestab demokraatiat ja seaduste ülimuslikkust.

«Seitsmenda võimaliku presidendikandidaadi vahistamine läinud nädalavahetusel näitab kahjuks Nicaragua repressioonide ulatust ning maalib sünge pildi eelseisvatest valimistest,» teatas Euroopa Ülemkogu.

Valitsus alustas 2. juunil poliitiliste rivaalide kinnipidamisega suveräänsuse ohustamise ettekäändel. Korraldati öiseid haaranguid kodudesse ja toimusid vahistamised.

Ortega sõnul on kinnipeetud võimuvastased «kurjategijad» ja «jänkide impeeriumi agendid».

Ortega valitsuse kinni peetud 31 inimese seas on seitse opositsiooni presidendikandidaati. Neist viimane, Noel Vidaurre, peeti kinni laupäeval ja pandi koduaresti.

Juunis teatas USA sanktsioonidest nelja Ortega liitlase, kelle seas tema tütre vastu.

EL ja USA nõudsid, et Ortega laseks kinnipeetud kohe vabadusse ning et valitsus alustaks opositsiooniga dialoogi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles