Vahetus ÜRO rahvusvaheline eriesindaja Bosnias

Copy
Christian Schmidt.
Christian Schmidt. Foto: Elvis Barukcic

Esmaspäeval astus Bosnias ametisse ÜRO uus rahvusvaheline eriesindaja Christian Schmidt.

Saksamaa endine põllumajandusminister Schmidt vahetas välja Austria diplomaadi Valentin Inzko.

Venemaa ja Bosnia serblased peavad kogu rahuleppe täitmist valvavat süsteemi ebaseaduslikuks ja keelduvad sellega koostööst.

Inzko lõpetas oma ametiaja keelates genotsiidi eitamise, mille eesmärgiks on takistada Bosnia serblaste katseid näidata 1995. aasta Srebrenica veresauna tegelikust väiksemana.

Rahvusvaheline Kohus ja Endise Jugoslaavia Rahvusvaheline Kriminaaltribunal (ICTY) on kuulutanud rohkem kui 8000 moslemi mehe ja poisi tapmise Bosnia serblaste vägede poolt genotsiidiks, kuid Bosnia serblased ja naaberriigi Serbia võimud keelduvad sellega nõustumast.

Ametistlahkuv Inzko tegi Bosnia kriminaalseadusesse muudatuse, mis näeb genotsiidi eitamise, sõjakurjategijate ülistamise ning tänavatele ja asutustele nende nimede panemise eest ette kuni viieaastase vanglakaristuse.

Bosnia sõja lõpetanud rahuleppe täitmist valvaval Bosnia ja Hertsegoviina kõrge esindaja bürool (OHR) on voli langetada otsuseid ja vallandada ametnikke, kes kahjustavad sõjajärgset etnilist tasakaalu ning katseid erinevaid rahvusrühmi lepitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles