Kuninga solvamise eest on süüdistuse saanud üle saja Tai meeleavaldaja

Copy
Tali kuningas Maha Vajiralongkorn (keskel).
Tali kuningas Maha Vajiralongkorn (keskel). Foto: AP/Scanpix

Üle saja meeleavaldaja on Tais saanud süüdistuse kuningapere solvamise eest alates mullu juulist, mil kuningriigis puhkesid protestid monarhia reformimiseks, ütles täna aktiviste esindav advokaat.

Noorte juhitud protestiliikumine sai alguse mullu suvel ja sellele on andnud hoogu rahulolematus peaminister Prayut Chan-O-Chaga, kes tuli võimule riigipöördega 2014. aastal.

Alates meeleavalduste puhkemisest on kuningapere puutumatuse seaduse alusel süüdistused esitatud 110 meeleavaldajale, kes nõudsid Prayuti tagasiastumist, sõjaväe koostatud põhiseaduse ümberkirjutamist ja monarhia reformimist.

Protestiliikumise ühele juhtfiguurile Parit Chiwarakile, tuntud ka kui «Pingviin», on esitatud koguni 20 süüdistust. Süüdistustega on silmitsi ka vähemalt kaheksa alaealist.

Süüdimõistmisel võib neid oodata 3-15 aastane vabaduskaotus süüdispunkti kohta.

Kuningapere puutumatuse seaduse rakendamine oli enne läinud aastat mõneti raugenud, Prayuti sõnul oli selle taga kuninga «halastus».

Seadus on mõeldud kuningapere kaitsmiseks laimu eest, kuid kriitikute sõnul kasutatakse seda igasuguse kriitika summutamiseks ja poliitiliste rivaalide kõrvaldamiseks. Seaduse tühistamine oli üks noorteliikumise peamisi nõudmisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles