Guterres: Islamiriigi oht maailma rahule ja julgeolekule on kasvamas (1)

BNS
Copy
Antonio Guterres.
Antonio Guterres. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA

Äärmusrühmituse Islamiriik oht rahule ja julgeolekule maailmas on kasvamas, ütles ÜRO peasekretär António Guterres uues raportis Julgeolekunõukogule.

Ta juhtis teisipäeval ringluses olnud raportis tähelepanu IS-iga seotud rühmituste murettekitavale laienemisele Aafrikas ja keskendumisele uuesti esiletõusule oma endises «kalifaadis» Süürias ja Iraagis.

IS ja teised terrorirühmitused on ära kasutanud koroonapandeemia põhjustatud häired ja tagasilöögid, seda nii reaalses elus kui veebis.

Kuigi lukustusmeetmed konfliktivabades piirkondades surusid terroristlikku tegevust maha, siis neis konfliktipiirkondades, kus pandeemiapiirangutel oli vähem mõju, on IS-iga seotud oht juba kasvanud, ütles Guterres.

Ta juhtis tähelepanu ka digitaalsete tehnoloogiate kiirendatud kasutuselevõtule pandeemia ajal, mis kätkeb endas kasvavat ohtu, ning uute tehnoloogiate võimalikule kasutamisele terroristlikel eesmärkidel.

Hinnates Islamiriigi ohtu, ütles Guterres, et rühmituse liider Amir Muhammad Sa'id Abdal-Rahman al-Mawla on endiselt tõrges olema otseses ühenduses oma poolehoidjatega ning rühmituse juhtroll ja kontroll oma toetajate tegevuse üle maailmas on lõdvenenud, kuigi jätkatakse juhtnööride ja teatud finantstoetuse andmist.

Piirkondlike rühmituste autonoomia on eriti tugevnenud Lääne-Aafrikas ja Sahelis, Ida- ja Kesk-Aafrikas, Afganistanis ja Lõuna-Aasias. See areng saab olema tähtis faktor Islamiriigi tulevases globaalses mõjus.

16-leheküljelises raportis, mille valmistasid ette Julgeolekunõukogu terroritõrje komitee ja eksperdid, kes jälgivad sanktsioone Islamiriigile, öeldakse, et äärmusrühmitus on jätkuvalt aktiivne ulatuslikel aladel Süürias, kus ta püüdleb oma lahinguvõime taastamisele ja mässulise tegevuse laiendamisele.

ÜRO hinnangul on IS-i käsutuses Iraagis ja Süürias umbes 25-50 miljonit dollarit. Enamik ressurssidest on ilmselt Iraagis.

Kõige silmatorkavam areng 2021. aasta esimesel poolel oli IS-i tegevuse laienemine Aafrikas, kus rühmitus on oma tegevusega põhjustanud suurima hulga ohvreid.

IS-i toetajad on laiendanud tegevust ja mõju Malist Burkina Fasosse ja Nigerisse, Nigeeriast Nigerisse, Tšaadi ja Kameruni ning Mosambiigist Tansaaniasse.

Afganistanis on IS-iga seotud rühmitused laiendanud oma kohalolekut mitmes provintsis ja pealinna Kabuli ümbruses, seda hoolimata kaotustest juhtkonnas ning inim- ja finantsressurssides 2020. aastal.

Arvatakse, et IS-il on Afganistanis umbes 500-1500 võitlejat, kuid see arv võib kasvada 10 000-ni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles