Põhja-Korea nõuab sanktsioonide kaotamist alkoholile ja luksusrõivastele (1)

Postimees
Copy
Põhja-Korea liider Kim Jong-un tervitab juuli lõpus Pyongyangis koolitusele kogunenud kõrgeid sõjaväelasi ja poliitilise ohvitsere.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un tervitab juuli lõpus Pyongyangis koolitusele kogunenud kõrgeid sõjaväelasi ja poliitilise ohvitsere. Foto: KCNA/KNS/AP/Scanpix

Majandusraskustes Põhja-Korea soovib enne tuumarelvitustamise kõneluste taasalustamist Ameerika Ühendriikidega, et kaotataks sanktsioonid elutähtsate kaupade impordile, näiteks rafineeritud kütustele, aga ka luksuskaupadele, sealhulgas kvaliteetsele alkoholile ja ülikondadele.

Lisaks seab Pyongyang kõneluste eeltingimusest metalliekspordi keelu tühistamise, teatasid Lõuna-Korea parlamendisaadikud, kellele enne seda oli suhetest naaberriigiga ülevaate andnud Lõuna-Korea riikliku luureteenistuse (NIS) juht Park Jie-won, vahendas Reuters.

«Kõneluste uuesti avamise eeltingimusena tahab Põhja-Korea, et Ameerika Ühendriigid lubaks mineraalide eksporti ja rafineeritud nafta ning hädatarvilike kaupade importi,» lausus ajakirjanikele Lõuna-Korea parlamendi luurekomisjoni liige Ha Tae-keung. «Ma küsisin, milliseid hädatarvilikke kaupu nad tahavad kõige rohkem ning nad vastasid, et muuhulgas kõrge kvaliteediga alkohoolseid jooke ja ülikondi, mitte ainult Kim Jong-uni enda tarbeks, vaid jagamiseks Pyongyangi eliidile.»

Põhja-Korea riiklik meedia pole seni maininud, et riigi liider Kim Jong-un oleks esitanud uusi tingimusi tuumarelvitustamise kõneluste alustamiseks.

NISi teatel jagavad Põhja-Korea võimud riigis valitseva ränga toidunappuse leevendamiseks inimestele sõjaväe hädaolukorra riisivarusid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles