Valgevene proteste juhtinud Kalesnikava astus kohtu ette

Copy
Maria Kalesnikava Minskis 18. august 2020.
Maria Kalesnikava Minskis 18. august 2020. Foto: EPA/Scanpix

Valgevene suurte meeleavalduste üks korraldajaid Maria Kalesnikava viidi pärast kümmet eeluurimisvanglas veedetud kuud kolmapäeval kohtu ette.

Filharmoonia orkestri 39-aastasest flöödimängijast kujunes Valgevene protestiliikumise sümbol.

Koos temaga tegutsenud endine presidendikandidaat Svjatlana Tsihhanovskaja asus Leetu. Samuti lahkus kodumaalt Veronika Tsapkala.

Kalesnikava teatas, et keeldub vabatahtlikult riigist lahkumast ning ta vahistati eelmise aasta septembris pärast seda, kui oli rikkunud oma passi, et vastu seista võimude katsele ta vägivaldselt Ukrainasse toimetada.

Riikliku uudisteagentuuri Belta teatel astusid Kalesnikava ja advokaat Maksim Znak kolmapäeval Minskis kohtu ette.

Neid süüdistatakse riigi julgeoleku ohustamises, salajases võimuhaaramiskatses ning äärmusrühmituse ellukutsumises. Süüdimõistmisel võib neid oodata kuni 12 aastat kestev vanglakaristus.

Kohtus tehtud videol võib näha tumedas riietuses ja endale tüüpiliselt punaseks värvitud huultega Kalesnikavat kohtusaali kinnipidamispuuris tantsimas.

Nii Kalesnikava kui ka Znak tegutsesid alguses presidendikandidaadiks saada püüdnud Viktar Babarõka toetusmeeskonnas. Babarõkal ei lubatud kandideerida ja talle mõisteti eelmisel kuul 14-aastane vanglakaristus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles