Taliban lubas uusi rünnakuid Afganistani valitsusjuhtide vastu

Copy
Julgeolekutöötajad pärast Talibani rünnakut kaitseministri maja juures.
Julgeolekutöötajad pärast Talibani rünnakut kaitseministri maja juures. Foto: JAWED KARGAR

Islamiliikumine Taliban lubas kolmapäeval uusi rünnakuid Afganistani valitsusjuhtidele, kes tellivad õhurünnakuid nende võitlejate vastu, edastasid meediakanalid.

Taliban võttis varem päeval omaks öösel Kabulis kaitseministri Bismillah Mohammadi vastu korraldatud rünnaku.

«Rünnak on algus vastutegevusele Kabuli administratsiooni juhtide ja ringkondade vastu, kes tellivad õhurünnakuid meie võitlejate vastu ja riigi eri osade pommitamist,» ütles Talibani pressiesindaja Zabihullah Mujahid sotsiaalmeedias.

Mujahid oli juba varem ähvardanud, et «kättemaksuoperatsioone valitsuse tippametnike» vastu korraldatakse veelgi.

Afganistani pealinnas Kabulis sai teisipäeval koordineeritud rünnakus kaitseministri ja mitme seadusandja vastu surma vähemalt neli ja haavata 20 inimest, teatasid julgeolekuametnikud.

Siseministeerium kinnitas, et kõik ründajad tapeti.

USA erisaadik Zalmay Khalilzad ütles teisipäeval, et Afganistani valitsus ja islamiliikumine Taliban on rahukokkuleppele jõudmisest veel kaugel.

USA on suurendamas survet Kabulile kokkuleppele jõudmiseks.

Khalilzadi sõnul nõuab Taliban uue valitsuse moodustamist, kus suurem osa võimust kuuluks neile. Kabul tahab neid aga kaasata praegusesse valitsusse.

«Nad on teineteisest kaugel ning nad püüavad mõjutada üksteise arvutusi ja tingimusi sellega, mida nad teevad lahinguväljal,» ütles erisaadik Aspeni julgeolekufoorumil.

USA üksuste Afganistanist lahkumise tähtaeg on vaid 28 päeva kaugusel.

Tagasi üles