Kanada hoiatas oma kodanikke Hongkongist lahkumise keelu eest

Copy
Vaade Hongkongile. Foto on illustratiivne.
Vaade Hongkongile. Foto on illustratiivne. Foto: Tyrone Siu / Reuters / Scanpix

Kanada hoiatas neljapäeval oma kodanikke, et Hongkongi võimud võivad takistada inimeste lahkumist linnast, kasutades selleks uut seadust.

Uus seadus, mis annab migratsiooniametnikele volitused takistada inimeste minekut lennukitele, mis saabuvad Hongkongi või lahkuvad Hongkongist, jõustus pühapäeval.

«Selle muudatusega ei pruugi üksikisikutel, nende seas ka välismaalastel, olla võimalik territooriumilt lahkuda,» öeldakse Kanada reisisoovituste Twitteri kontol.

Ottawa avaldas uuendatud soovituse teisipäeval, eraldi nimetades uut korda Hiinas.

«Te ei pruugi olla eelnevalt teadlik, et teie suhtes võidakse rakendada liikumispiiranguid, kuni te püüate Hongkongist lahkuda,» öeldi teates.

Hiina kasutab sellist lahkumiskeeldu peamiselt aktivistide suhtes, kes on esitanud väljakutse võimudele.

Samuti on see lõksu jätnud äriinimesed, kes on seotud mingite ärivaidlustega.

Mõned lääneriigid, nende seas USA ja Suurbritannia, on kritiseerinud seda Hiina seadust, kuid Kanada on esimene, kes otseselt mainib oma reisisoovituses sellise lahkumiskeelu ohtu.

Hongkongi valitsus väidab, et seadus ei kehti linnast lahkuvatele inimestele ja on suunatud ebaseaduslike immigrantide linna saabumise takistamisele.

Sõnastus aga ei piira volitusi ainult saabuvate lendude või migrantidega ning õigusekspertide sõnul võidakse seda kasutada ka igaühe vastu Hongkongist lahkumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles