Austraalia maksab peredest eraldatud põliselanikele reparatsioone (1)

Copy
Austraalia peaminister Scott Morrison.
Austraalia peaminister Scott Morrison. Foto: LUKAS COCH / EPA / Scanpix

Austraalia teeb ühekordse 50 600-eurose makse põliselanikele, kes lapsena peredest eraldati, teatas neljapäeval peaminister Scott Morrison, kelle sõnul heastatakse niiviisi riigi ajaloo üks häbiväärne ajajärk.

Tuhanded noored aborigeenid ja Torrese väina saarte asukad võeti oma kodudest ja pandi kasuperedesse assimilatsioonipoliitika alusel, mis kestis veel 1970. aastatel.

«See, mis juhtus, oli häbiväärne peatükk meie riigi loos,» ütles Morrison parlamendile niinimetatud varastatud põlvkonna kohta.

«Me oleme sellele juba riikliku vabandusega otsa vaadanud, kuid meie teod peavad olema sõnadega kooskõlas,» ütles ta ning märkis, et tehtud kahju «kajab läbi põlvkondade».

Morrisoni sõnul eraldatakse kahjuhüvitisteks 378,6 miljonit Austraalia dollarit ehk 236,6 miljonit eurot.

Hüvitis on kättesaadav neile, kes elasid assimilatsioonipoliitika ajal Austraalia Liidu hallatud territooriumitel, nende seas Põhjaterritoorium, Austraalia pealinna ala ja Jervise lahe ala.

Osa Austraalia osariike on loonud ka enda hüvitusskeemid, kuid föderaalvalitsus kuni praeguseni mitte.

Lisaks rahalisele hüvitisele saavad ohvrid ka võimaluse rääkida oma lugu kõrgetele valitsusametnikele, samuti saavad nad näost näkku või kirjaliku vabanduse.

Austraalia põliselanikud on tervishoiu, sissetuleku ja hariduse poolest endiselt äärmiselt ebasoodsas olukorras. Aborigeenide õiguslased tervitasid reparatsioone.

«Kahjutasuga põhimõtteliselt tunnistatakse varastatud põlvkonnale tehtud kahju ja eluaegset traumat ning leina, mida tänini koormana kantakse,» ütles põliselanikke aitava ühenduse Healing Foundation juht Fiona Cornforth.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles