USA kutsus Tigray mässulisi üles Lalibela ajaloomälestisi kaitsma

Copy
Vaade Lalibela linnale.
Vaade Lalibela linnale. Foto: Tiksa Negeri

USA kutsus neljapäeval Etioopias asuva Lalibela linna vallutanud Tigray mässulisi üles sealseid ajaloomälestisi kaitsma.

Tigray piirkonna mässulised hõivasid naaberosariigis Amharas Lalibela linna, mis kuulub UNESCO maailmapärandi nimekirja ja on tuntud oma 12. sajandi kivikirikute poolest.

«Me kutsume Tigray Rahvavabastusrinnet (TPLF) sealset ajaloo- ja kultuuripärandit kaitsma. Samuti kutsume kõiki konflikti osapooli taaskord üles vägivalla lõpetamisele,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price ajakirjanikele.

«Nad tulid pärastlõunal ja võitlust ei toimunud. Ümbruskonnas ei olnud julgeolekujõude. Tigray Rahvavabastusrinde väed on praegu linnas,» kirjeldas üks linnaelanik olukorda.

Tigray relvakonflikt sai alguse mullu novembris, kui Etioopia peaminister Abiy Ahmed saatis sealse rahvavabastusrinde vastu valitsusväed, et allutada piirkond keskvõimu kontrollile.

Abiy kuulutas võidu enneaegu välja, aga tänavu juunis võttis Tigray kaitsevägi tagasi piirkonna pealinna Mek'ele. Sellest ajast alates on Tigray mässulised survestanud Afari osariiki idas ning lõunas asuvat Amharat, kus asub ka Lalibela.

Mässuliste tungimine naaberaladele on esile kutsunud rahvusvahelise kriitika. Nii ÜRO kui ka USA kordasid eelmisel nädalal üleskutseid vaenutegevus lõpetada.

USA Rahvusvahelise Arengu Agentuuri (USAID) juht Samantha Power ütles päev varem, et Etioopia kriisipiirkonda Tigraysse jõuab vaid 10 protsenti vajaminevast humanitaarabist.

Humanitaarabi saatmine endiselt häiritud julgeolekuprobleemide ja bürokraatia tõttu.

«ÜRO andmetel oli juuli keskpaigast kuni 2. augustini vaja kriisipiirkonda toimetada 1500 veoautolasti. Kohalejõudnud veokite arv oli 153. See on 10 protsenti tegelikust vajadusest,» ütles Power.

ÜRO ametnik mõistis teisipäeval hukka Etioopia valitsusametnike süüdistused, mille järgi on humanitaarabitöötajad Tigray mässuliste vägede poolel ja isegi relvastavad neid.

«Üldistavad süüdistused humanitaarabitöötajate vastu peavad lõppema,» ütles ÜRO humanitaarabijuht Martin Griffiths pressikonverentsil pärast kuus päeva kestnud visiiti Etioopiasse.

«Need on ebaõiglased, ebakonstruktiivsed, neid tuleb põhjendada asitõenditega, kui neid on. Ja ausalt öeldes on need ohtlikud,» toonitas Griffiths.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles