USA kutsus Iraani üles võimalikult kiiresti tuumakõnelustele naasma

Copy
Ebrahim Raisi.
Ebrahim Raisi. Foto: Javad Salarheyli

USA kutsus neljapäeval Iraani üles võimalikult kiiresti tuumakõnelustele naasma, kui riigi uus president Ebrahim Raisi teatas, et otsib diplomaatilist lahendust sanktsioonide lõpetamiseks.

«Me kutsume Iraani tungivalt peagi läbirääkimiste juurde naasma. Meie jaoks on see kiireloomuline prioriteet,» ütles USA välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price.

«Kui president Raisi on siiras oma kavatsustes näha sanktsioonide tühistamist, siis just see on Viinis laual,» sõnas Price.

Iraani uus president Raisi ütles varem päeval, et ta toetab mis tahes diplomaatilisi kavasid USA sanktsioonide tühistamiseks, kuid väline surve ei sunni Teherani oma õigustest taganema.

Raisi võttis ameti üle mõõdukalt Hassan Rouhanilt, kelle olulisim saavutus kahe ametiaja jooksul oli 2015. aasta tuumalepe Iraani ja kuue maailma suurriigi vahel.

USA endine president Donald Trump lahkus leppest ühepoolselt 2018. aastal ning kehtestas Iraani majandust sügavasse kriisi tõuganud sanktsioonid.

«Sanktsioonid Iraani rahva vastu tuleb tühistada. Toetame kõiki diplomaatilisi plaane, mis selle eesmärgi saavutamisele kaasa aitavad,» ütles Raisi ametissevannutamise tseremoonial.

Iraani ja maailma suurriikide vahel peeti aprillist juunini kuus kõnelusvooru tuumaleppe taastamiseks. Viimane voor lõppes 20. juunil ning kõneluste jätkamise aega pole määratud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles