Argentina valitsus võitleb soolise palgalõhe vastu

Postimees
Copy
President Alberto Fernandez.
President Alberto Fernandez. Foto: AGUSTIN MARCARIAN/REUTERS/Scanpix
  • Argentinas hakatakse lapsehoolduspuhkust käsitlema tööhõivena
  • Valitsuse poliitika üks fookuseid on võrdsuse suurendamine
  • Paljud naised ei saanud pensionile jääda, sest neil ei ole piisavalt makseid

Argentina valitsus võttis vastu uued meetmed soolise palgalõhe vastu võitlemiseks. Naistele, kes on pidanud tööaastate arvelt olema lapsehoolduspuhkusel, hakatakse pensioni maksma. 

Valitsus suurendab naiste pensionisäästusid: inimestele, kellel on kulunud aastaid tööajast laste kasvatamisele, määratakse ajavahemiku eest riiklik pensionimakse.

«Naistel ja meestel pole ametlikul tööturul samu võimalusi,» ütles Argentina riikliku sotsiaalkindlustusameti (ANSES) tegevdirektor Fernanda Raverta 13. juulil pressikonverentsil. Ta sõnas, et see meede tunnustab lapsehoolduse töö väärtust.

Fernandezi poliitika tagajärjel on riik liikumas soolise võrdsuse suunas. 
Fernandezi poliitika tagajärjel on riik liikumas soolise võrdsuse suunas. Foto: Juan Ignacio Roncoroni/EPA/Scanpix

Sellele viitas ka Buenos Airese ülikooli professor ja sotsiaaltöötaja Ana Arias: «Minu jaoks on kõige huvitavam ja tähelepanuväärsem asjaolu, et see poliitika määratleb laste kasvatamist millegina, mida tuleks tunnustada ja hinnata nii, nagu see oleks tööhõive,» vahendab Al Jazeera.

«Me võime küsida, kas sellest piisab,» lisas ta. «Ma arvan, et üks aasta lapse kohta on liiga vähe, kuid tee, mis sellega avaneb, on oluline.»

Argentina valitsuse hinnangul ei saa rohkem kui 300 000 naist vanuses 59–64 eluaastat pensionile jääda, sest nad ei ole kogunud vajalikke pensionimakseid. Puudujäägi põhjuseks on suuresti struktuurne tööjaotus: naised töötavad ametlikult vähem, sest võtavad endale lõviosa kodustest ülesannetest, sh lapsehooldusest. 

Abordiõiguste eest seisjad eelmise aasta detsembris. (AP Photo/Victor Caivano)
Abordiõiguste eest seisjad eelmise aasta detsembris. (AP Photo/Victor Caivano) Foto: Victor Caivano/AP Photo/Scanpix

Naisetele makstakse alates 1. augustist iga aasta kasvatatud lapse eest sotsiaalkindlustusmakseid. Lapsendatud või puudega lapse kohta kehtib samaväärselt kahe aasta jagu sotsiaalkindlustusmakseid. Programm on kättesaadav igale naisele, kes on vähemalt 60-aastane.

Soolise ebavõrdsuse vastu võitlemine on olnud Argentina presidendi Alberto Fernandezi poliitika üks nurgakivisid. Tema poliitika tagajärjel on legaliseeritud abort ning suurendatud transsooliste õigusi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles