Hiina määras Xinjiangis ametisse uue sõjaväejuhi

Copy
Hiina sõjamasinad Xinjiangis. Foto on illustratiivne.
Hiina sõjamasinad Xinjiangis. Foto on illustratiivne. Foto: Zhao Zhiguo / Xinhua / Scanpix

Hiina määras uue sõjaväejuhi Xinjiangi piirkonnale, kus hoitakse äärmuslusest võõrutamise sildi all vangistuses enam kui miljonit uiguuri ja teiste moslemivähemuste esindajaid.

Kindralleitnant Wang Haijiang asub juhtima laialdast sõjalist kohalolekut piirkonnas, mida ajalooliselt tuntakse ka Ida-Turkestani nime all. Hiina loodepiir kohtub seal mitme Kesk-Aasia riigiga, samuti Pakistaniga ning USA vägede lahkumisel rahutuks muutunud Afganistaniga.

Nagu Xinjiangi karmi käega parteijuht Chen Quanguo, teenis ka Wang Haijiang varem Tiibetis, kus on samuti kohal suurearvuliselt Hiina sõjaväelasi, kelle ülesanne on kohaliku rahva valitsusvastased meeleolud maha suruda.

Wangi seni teatamata positsioonivahetus sai ilmsiks Xinjiangi sõjaväepiirkonna sotsiaalmeedia vahendusel, mis näitas tema osalemist kolmapäeval kõrgemate ohvitseride erruminekutseremoonial.

Riikliku ajakirjanduse teatel sai Wang lahingukogemuse 1980-ndate alguse piirisõjas Vietnamiga ja hiljem teenis ta rahvavabastusarmee eliitüksuses.

Pekingile valmistab muret USA lahkumine Afganistanist, sest sellega võib sõjakas islam jõuda Hiina piirialadele.

Hiina välisminister Wang Yi võttis eelmisel nädalal vastu Afganistanis sõjalisi edusamme teinud Talibani delegatsiooni.

Wang väljendas lootust, et Taliban keskendub rahukõnelustele ning töötab selle nimel, et saavutada kõigi rühmituste ja rahvusrühmade ühtsus.

Samuti ütles ta, et loodab Talibanilt otsustavat seisukohavõttu Ida-Turkestani islamiliikumise (ETIM) vastu, keda Peking peab peamiseks uiguuride iseseisvust taotlevaks rühmituseks.

Kinnitamata teadete järgi on Kirde-Afganistanis mitusada Ida-Turkestani islamiliikumise võitlejat. Samas kahtlevad paljud eksperdid selles, kas ETIM üldse eksisteerib toimiva sõjalise üksusena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles